Anglia va începe în săptămânile următoare testarea așa-numitului „pașaport de vaccinare”. Experimentul se va face la meciuri din Cupa Angliei, într-un club de comedie și într-unul de noapte.
„Pașaportul de vaccinare” sau mai degrabă „pașaportul covid” este un document ce va indica dacă o persoană a fost vaccinată, testată negativ recent sau dacă are anticorpi.
Autoritățile vor să stabilească, astfel, modul în care pot redeschide economia şi dacă pot permite accesul publicului larg la evenimente care se desfășoară în spații închise, fără distanțare fizică, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Conform planurilor actuale, la meciurile de fotbal vor asista de luna viitoare (din 17 mai) un număr limitat de spectatori, în timp ce cluburile de noapte ar urma să se redeschidă abia spre sfârșitul lunii iunie (21 iunie).
În celelalte regiuni britanice, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, deciziile privind restricţiile antiepidemice sunt luate de guvernele regionale.
Ce este „pașaportul de vaccinare”
Guvernul de la Londra a anunţat că dezvoltă un sistem de certificare a statusului COVID al indivizilor, care va indica dacă o persoană a făcut vaccinul, a fost testată negativ recent sau dispune de imunitate naturală certificată de un test pozitiv realizat în ultimele 6 luni.
Experimentarea „pașaportului covid” se va face la nouă evenimente, printre care o semifinală şi finala Cupei Angliei.
Reuters notează că este puţin probabil ca acest sistem să fie implementat pentru folosirea transportului public, pentru accesul în magazine sau în pub-uri.
Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie a depus eforturi uriaşe în ultimele luni în desfăşurarea unuia dintre cele mai rapide programe de vaccinare din întreaga lume. „Facem tot ce ne stă în putere pentru a permite redeschiderea ţării, astfel ca oamenii să poată participa din nou la evenimente, să călătorească şi să facă alte lucruri pe care iubesc să le facă în mod cât mai sigur cu putinţă, iar aceste teste vor juca un rol important pentru acest lucru”, a declarat el.
Cotidianul The Telegraph a relatat că o aplicaţie tip „paşaport Covid” ar putea să fie disponibilă din luna septembrie.
Anunț despre călătoriile internaționale, așteptat luni
Cu peste 126.000 de decese raportate din cauza noului coronavirus, Regatul Unit este pe locul 5 în lume în clasamentul mortalității şi trece prin una dintre cele mai puternice contracţii economice din istorie. Însă rapiditatea cu care se derulează campania de vaccinare a reaprins speranţa unei reveniri economice în cursul acestui an, menționează Reuters.
Pe de altă parte, discuţiile despre paşaportul de vaccinare au aprins controverse chiar şi în rândul parlamentarilor din partidul lui Boris Johnson şi au atras criticile organizaţiilor pentru protecţia drepturilor civile, care avertizează asupra eroziunii libertăţilor de bază.
Guvernul britanic urmează să ofere luni noi informaţii cu privire la măsurile pentru redeschiderea călătoriilor internaţionale. Pentru a preveni ca noi variante ale virusului să pătrundă în ţară, riscând să submineze programul de vaccinare, autorităţile au anunţat că vor implementa un „sistem semafor” pentru celelalte ţări, în funcţie de rata de vaccinare a populaţiilor din aceste ţări şi de rata de infecţie cu noile variante ale coronavirusului. Conform planurilor, călătoriile internaţionale nu vor fi permise mai devreme de 17 mai.
Editor : Luana Pavaluca