Angajații centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de ruși, spun că sunt ținuți sub amenințarea armelor, iar trupele Moscovei folosesc centrala ca pe o bază militară, relatează BBC.
Forțele ruse au ocupat centrala nucleară, cea mai mare din Europa, la începutul lunii martie. Cu toate acestea, este încă operată de tehnicieni ucraineni.
Moscova a fost acuzată recent că a folosit uzina „pe post de scut”, în timp ce trupele sale lansează rachete de acolo spre ținte din apropiere.
Joi au fost raportate noi bombardamente în apropierea uzinei,iar șeful ONU a emis un nou avertisment că luptele din apropierea sitului nuclear pot „duce la un dezastru”.
Acum, doi angajați au vorbit pentru BBC despre amenințările zilnice cu răpirea și despre temerile lor privind o „contaminare radioactivă a regiunii” sau de o catastrofă nucleară.
Orașul Nikopol, de pe malul râului Nipru, a trecut prin bombardamente puternice în ultimele două săptămâni. Până la 120 de rachete au raportate într-o singură noapte din direcția Enerhodar, orașul în care se află centrala. La rândul său, Enerhodar au fost vizat de tiruri puternice.
Organismul de supraveghere al ONU susține că există un „risc real de dezastru nuclear” dacă nu se opresc luptele, iar inspectorilor nucleari nu li se permite accesul. Ucraina și Rusia se învinuiesc reciproc pentru aceste atacuri.
„Ziua mea de muncă înseamnă un stres constant”, spune Svitlana, o angajată a centralei, care a vorbit cu BBC prin intermediul mesajelor.
Ea și colegul ei de muncă Nikola pot folosi doar cartele sim rusești acum, iar semnalul este foarte slab. BBC nu le-a dat numele pentru a nu le pune în pericol siguranța.
„Nu pot lucra ca înainte. În ultima săptămână nici nu am reușit să ajung la locul meu de muncă, este periculos. Sâmbătă, a avut loc bombardarea stației de azot-oxigen, care a provocat un incendiu. Printr-un miracol, oamenii care lucrau acolo au supraviețuit”, a povestit Svitlana.
Un alt localnic din Enerhodar spune că prețurile la magazine și farmacii sunt acum de patru ori mai mari decât în teritoriul pe care Ucraina încă îl controlează. Majoritatea bancomatelor sunt și ele închise. În plus, nu sunt nici suficienți medici.
„Situația psihologică este dificilă. Soldații se plimbă peste tot cu arma în mână și toată lumea este de fapt ținută sub amenințarea armei”, spune Svitlana.
Rusia este acuzată că a plasat în oraș acolo aproximativ 500 de soldați. Imagini recente au arătat că vehicule militare sunt conduse în interiorul centralei, iar Svitlana este sigură că aceasta că este folosită ca bază.
„În fiecare zi merg înainte și înapoi cu vehiculele lor militare. Și-au poziționat echipamentul militar chiar lângă clădirile gării, pentru a face imposibile atacurile forțelor armate ucrainene”, spune ea.
Un alt mesaj vine de la Nikola: „Angajații sunt acum ostatici ai rușilor”.
„Au oprit internetul, au lăsat doar telefoane fixe, iar mâncarea este disponibilă doar într-o singură sală de mese. Le-au transformat pe celelalte în bazele lor”, adaugă el.
„Accesul pe acoperișuri este interzis, și-au făcut punctele de observație acolo. Clădirea de instruire a devenit și cazarmă. Acum, din ce în ce mai des, angajații sunt răpiți când ies din tură, la poarta de securitate”, spune Nikola.
Nu se știe de ce au loc astfel de răpiri, dar locuitorii cred că e vorba despre o strategie de intimidare a rușilor.
Svitlana și Nikola descriu, de asemenea, gunoiul lăsat peste tot de ruși, dar spun că personalul este încă capabil să monitorizeze reactorul în mod corespunzător.
O fostă angajată a centralei de la Zaporojie a vorbit și ea despre consecințele atacurilor din ultimele zile, care ar putea fi catastrofale. Femeia spune că se teme pentru foștii ei colegi de la centrala din orașul Enerhodar.
„Sunt speriată să știu că ei sunt acolo”, a spus Aliona despre forțele ruse care au preluat controlul centralei, adăugând că nu crede că acestea „înțeleg ce este o centrală nucleară și cum să o controleze”.
„Fac lucruri atât de lipsite de sens încât mă sperie”, a spus ea.
Editor : M.B.