Analiză DW: De ce Iranul nu poate susține economic un război cu Israelul

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0914788008
Rachete iraniene (stânga-sus) cad deasupra Ierusalimului, în atacul declanșat de Iran asupra Israelului pe 1 octombrie. Foto: Profimedia Images

Un conflict militar cu Israelul ar provoca dificultăți economice „enorme” pentru Iran, în condițiile în care guvernul de la Teheran se va vedea nevoit să reducă din plin cheltuielile publice pentru finanțarea războiului, se arată într-o analiză publicată miercuri de Deutsche Welle. Economia iraniană se confruntă deja în prezent cu o inflație ridicată, pe fondul prăbușirii monedei naționale, precum și cu o rată a șomajuliui în creștere.

Prețul petrolului a înregistrat deja o creștere de circa 5% - cea mai mare din acesta an - după atacul de marți seara asupra Israelului în care Iranul a lansat 180 de rachete balistice.

O escaladare suplimentară din partea Iranului ar putea duce la implicarea directă în conflict a SUA, ceea ce ar avea un impact suplimentar asupra prețului petrolului.

„Iranul produce în jur de 4% din totalul producției globale de petrol și este de o importanță crucială dacă Arabia Saudită va decide să crească producția în cazul în care livrările de țiței iranian vor fi întrerupte”, se arată într-o notă publicată de Capital Economics, un grup internațional de analize financiare și economice.

Iranul ar putea recurge, în cazul unui război cu SUA și Israelul la blocarea Strâmtoarei Hormuz din Golful Persic, pe unde trec anual 30% din totalul transporturilor petroliere.

O creștere de 5% a prețului la petrol duce la o o creștere a inflației de 0,1% în țările cu o economie avansată.

În același timp, exportul de petrol reprezintă o sursă „critică” de venit pentru economia Iranului. În ciuda sancțiunilor americane, Iranul continuă să vândă petrol în alte state, în special în China. De asemenea, Iranul dispune de o „flotă fantomă” de  cel puțin 383 de petroliere folosite pentru evitarea sancțiunilor internaționale. Rafinăriile chineze sunt principalul beneficiar al acestui tip de comerț ilicit cu petrol

Ministrul iranian al Petrolului, Javad Owji, declara în luna martie, că exporturile de țiței „au generat peste 35 de miliarde de dolari” în 2023.

În același timp, moneda națională a Iranului - rialul - a suferit o depreciere dură, în urma sancțiunile internaționale care au limitat tranzacțiile financiare ale țării.

În prezent, pe piața neagră din Iran un dolar american se cumpără cu circa 580.000 de riali. Comparativ, în 2015, un dolar valora 32.000 de riali. La cursul oficial, un dolar valorează în jur de 42.000 de riali.

Astfel, chiar dacă veniturile din petrol au stabilizat economia, Iranul nu se poate compara - din punct de vedere economic - cu Israelul.

Iranul are o populație de 88 de milioane de oameni, aproape de 10 ori mai mult decât Israelul. În schimb, Iranul a avut în 2023 un PIB de 403 miliarde de dolari, în vreme ce Israelul a avut un PIB de 509 miliarde de dolari.

PIB-ul pe cap de locuitor e de 4,663 de dolari, în vreme ce în Israel e de 52.21i9 dolari, conform datelor Fondului Monetar Internațional.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Wizz Air introduce cel mai lung zbor: 7 ore. Detaliul neplăcut de care trebuie să ții cont când urci în avion
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Are 53 de ani, dar se mândrește cu o siluetă de invidiat. Monica Anghel, imaginea care i-a cucerit pe fani...
Film Now
Pamela Anderson, declarații emoționante despre schimbările din viața ei: „Sunt pe drumul meu, unul nou...
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
Newsweek
În ce zi România trece la ora de iarnă? Ce afecțiuni se pot declanșa dacă dormim mai mult
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...