Analiză BBC. Spionii occidentali încearcă să intre în mintea lui Putin. „Dacă e încolțit și slăbit este mai periculos”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este prins într-o lume închisă creată de el, cred spionii occidentali. Iar acest lucru îi îngrijorează, relatează BBC.
De ani întregi, agențiile occidentale de informații au încercat să pătrundă în mintea lui Putin, pentru a-i înțelege mai bine intențiile. Acum, când trupele rusești par să fie blocate în Ucraina, necesitatea de a face acest lucru a devenit cu atât mai stringentă, pentru a afla cum reacționează Putin sub presiune.
Înțelegerea stării sale de spirit este vitală pentru a evita escaladarea crizei într-un teritoriu și mai periculos.
Un lider izolat
Au existat speculații că liderul Rusiei e bolnav, dar mulți analiști cred că el a devenit de fapt izolat și că nu ascultă de părerile nimănui.
Izolarea sa a fost evidentă în imaginile difuzate după întâlnirile sale cu lideri ca președintele francez Emmanuel Macron, când cei doi au stat la capetele unei mese foarte lungi, sau la întâlnirea cu propria sa echipă de securitate națională în ajunul războiului.
Planul militar inițial al lui Putin părea conceput de un ofițer KGB, explică un oficial occidental din domeniul informațiilor.
A fost creat, spune el, de o „cabală conspirativă” strânsă, cu accent pe secretomanie. Dar rezultatul a fost un haos. Comandanții militari ruși nu erau pregătiți, iar mulți soldați au intrat în Ucraina fără să știe că sunt trimiși la război.
Spionii occidentali știau mai multe decât oficialii ruși
Spionii occidentali știau mai multe despre acele planuri decât mulți oficiali din conducerea Rusiei. Dar acum se confruntă cu o nouă provocare - să înțeleagă ce va face Putin în continuare. Și asta nu este ușor.
„Provocarea înțelegerii mișcărilor Kremlinului este că Putin este singurul factor de decizie la Moscova”, explică John Sipher, care a condus în trecut operațiunile CIA în Rusia. Și chiar dacă opiniile sale sunt adesea clarificate prin declarații publice, să știi cum va acționa este o provocare dificilă.
„Este extrem de greu, într-un sistem atât de bine protejat ca Rusia, să ai o informație bună cu privire la ceea ce se întâmplă în mintea liderului, mai ales când atât de mulți dintre oamenii lui nu știu ce se întâmplă”, a spus Sir John Sawers, fost șef al MI6.
„Victima propriei propagande”
Putin, spun oficialii serviciilor de informații, este izolat într-o bulă creată de el, în care pătrund foarte puține informații din exterior, în special cele care l-ar putea contrazice.
„Este o victimă a propriei sale propagande, în sensul că ascultă doar un anumit număr de oameni și blochează orice altceva. Acest lucru îi oferă o viziune ciudată asupra lumii”, spune Adrian Furnham, profesor de psihologie
Riscul este ceea ce se numește „gândire de grup” în care fiecare întărește punctul de vedere al celuilalt.
„Dacă este o victimă a unui grup, gândiți-vă că trebuie să știm cine este grupul”, spune Furnham.
Cercul celor cu care vorbește Putin nu a fost niciodată mare, dar când a fost vorba de decizia de a invada Ucraina, s-a restrâns la doar o mână de oameni, cred oficialii serviciilor secrete occidentale. Este vorba despre acei „adevărați credincioși” care împărtășesc mentalitatea și obsesiile lui Putin.
A devenit clar cât de restrâns este acest cerc atunci când l-a certat public pe șeful propriului Serviciu de Informații Externe, la întâlnirea Consiliului de securitate națională, chiar înainte de invazie. Discursul său, câteva ore mai târziu, a dezvăluit și un bărbat furios și obsedat de Ucraina și Occident.
Obsesiile lui Putin
Observatorii spun că președintele rus este condus de dorința de a trece peste „umilirea” Rusiei în anii 1990 și de convingerea că Occidentul este hotărât să mențină Rusia jos și să-l alunge de la putere. O persoană care l-a întâlnit pe Putin își amintește despre obsesia sa de a se uita la înregistrări cu colonelul Gaddafi din Libia, ucis după ce a fost alungat de la putere în 2011.
Când directorului CIA, William Burns, i s-a cerut să evalueze starea psihică a lui Putin, acesta a spus că „a fost prins într-o combinație explozivă de suferință și ambiție timp de mulți ani” și a spus că opiniile lui au devenit mai „dure” pe măsură ce izolarea a crescut.
În 2014, fostul cancelar german Angela Merkel i-a spus fostului președinte american Barack Obama că Putin trăiește „în altă lume”. După ce s-a întâlnit recent cu Putin, Macron a spus că președintele rus este „mai rigid, mai izolat” în comparație cu întâlnirile anterioare.
S-a schimbat ceva? Unii speculează, fără prea multe dovezi, despre starea de sănătate a lui Putin sau efectul unor medicamente. Alții indică factori psihologici, cum ar fi sentimentul că nu mai are timp pentru a îndeplini ceea ce el consideră a fi destinul său în protejarea Rusiei sau restabilirea măreției acesteia. Liderul rus s-a izolat vizibil în timpul pandemiei de COVID și acest lucru ar fi putut avea și un impact psihologic.
„Probabil că Putin nu este bolnav mintal și nici nu s-a schimbat, deși este mai grăbit și, probabil, mai izolat în ultimii ani”, spune Ken Dekleva, fost medic și diplomat al guvernului SUA.
Dar îngrijorarea e că informațiile obiective nu își mai găsesc drumul în bucla închisă a lui Putin. Este posibil ca serviciile sale de informații să fi fost reticente înainte de invazie și, în loc să-i spună ceva ce nu dorea să audă, i-au oferit estimări optimiste despre cum va decurge invazia și cum vor fi primite trupele rusești. Iar săptămâna aceasta, un oficial occidental a spus că Putin ar putea să nu aibă încă idee cât de rău merg lucrurile. Acest lucru provoacă îngrijorare cu privire la modul în care ar putea reacționa atunci când se confruntă cu situația.
Teoria „nebunului”
Întrebarea pe care și-o pun factorii de decizie din Occident este: ce se întâmplă dacă Putin se simte încolțit?
„Întrebarea este dacă folosește sau nu o brutalitate mai mare și escaladează în ceea ce privește sistemele de arme pe care este pregătit să le folosească”, a spus un oficial occidental. Au existat îngrijorări că ar putea folosi arme chimice sau chiar o armă nucleară tactică.
„Îngrijorarea este că face ceva incredibil”, spune Adrian Furnham.
Pe de altă parte, Putin ar putea doar să dea impresia că este periculos sau chiar irațional - aceasta este o tactică bine-cunoscută (numită adesea teoria „nebunului”) în care cineva care are acces la arme nucleare încearcă să-și facă adversarul să dea înapoi, convingându-l că ar putea fi suficient de nebun încât să le folosească, în ciuda riscului ca toată lumea să piară.
Pentru spionii și factorii de decizie occidentali, înțelegerea intențiilor și a mentalității lui Putin e mai importantă ca oricând. Prezicerea răspunsului său este esențială pentru a afla cât de departe îl pot împinge fără a declanșa o reacție periculoasă.
„Imaginea pe care o are Putin despre el însui nu permite eșecul sau slăbiciunea. El disprețuiește astfel de lucruri. Un Putin încolțit și slăbit este un Putin mai periculos. Uneori este mai bine să lași ursul să fugă din cușcă și să se întoarcă în pădure”, spune Ken Dekleva.
Editor : M.B.
- Etichete:
- vladimir putin
- rusia
- ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News