Analiștii chinezi au urmărit rachetele hipersonice rusești Kinjal lansate asupra Ucrainei și nu sunt deloc impresionați

Data actualizării: Data publicării:
Rachetă Kinjal montată pe un avion rusesc.
Rachetă Kinjal atașată de un avion rus MiG-31. Foto: Profimedia Images

China a urmărit îndeaproape rachetele hipersonice Kinjal ale Rusiei, pentru a vedea cât de eficiente sunt în fața sistemelor americane din Ucraina. Dar unii analişti ai chinezi pun la îndoială performanţele rachetelor rusești, relatează Business Insider.

Liderii armatelor din lume au privit războiul din Ucraina ca pe un teren de testare pentru arme avansate. Dar observatorii din China care studiază utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice – unul dintre cele mai populare instrumente din propriul arsenal al Beijingului – dau indicii că nu pot învăța prea multe de la Moscova.

Revistele chineze de apărare au raportat, în ultimul an, despre rachetele rusești Kinjal cu mare interes, analizând performanța acestora împotriva sistemelor Patriot furnizate de SUA Ucrainei.

Dintr-un motiv întemeiat: apariția rachetelor Kinjal în Ucraina este prima ocazie a Beijingului de a observa cum se descurcă astfel de arme sofisticate în lupta împotriva echipamentelor occidentale.

China speră că propria sa rachetă hipersonică, Dongfeng, va schimba jocul pentru că ar putea doborî portavioanele americane.

Dar rachetele Kinjal, prezentate de Kremlin drept o armă hipersonică „de neoprit”, au fost neutralizate de sistemele Patriot sau pur și simplu și-a ratat țintele, potrivit serviciilor de informații occidentale.

„Există tot mai multe dovezi care arată că ceea ce spun SUA și Ucraina despre această chestiune este adevărat”, a scris analistul chinez în domeniul apărării Yin Jie în noiembrie într-o revistă militară chineză.

Deși astfel de reviste nu reflectă neapărat opinii sau informații din cadrul Armatei Populare de Eliberare, agențiile de stat trebuie să aprobe articolele publicate.

În ciuda acestui fapt, Yin a publicat o recenzie surprinzător de critică a modului în care Rusia folosește rachetele Kinjal, scriind că este „putin probabil ca racheta să aibă un impact semnificativ” pe câmpul de luptă.

Acest lucru contrazice direct modul în care Rusia, un aliat apropiat al Chinei, a descris arma ca pe o muniție esențială pentru victorie.

Analistul chinez a explicat diferite moduri în care Rusia și-a subminat propria rachetă, de la modul în care sunt lansate rachetele Kinjal până la disponibilitatea lor. Kinjal, a concluzionat el, pur și simplu nu este vedeta pe care Moscova o promovează.

Yin spune că Kinjal este o variantă evoluată a rachetei rusești Iskander, lansată de la sol, care a fost finalizată rapid într-un „proiect pe termen scurt, pripit, lansat forțat”, deoarece rivalii occidentali au pus presiune asupra Moscovei în anii dinaintea războiului.

„Această rachetă, care a fost dezvoltată pe baza cadrului tehnic al anilor 1980, poate să nu aibă performanțe uimitoare pe câmpul de luptă”, a adăugat analistul.

O viziune similară poate fi găsită în „Confruntarea dintre Pumnal și Patriot în Ucraina”, o analiză publicată de renumitul jurnal de apărare și știință din Beijing Military Arms.

„Pumnal” este traducerea numelui rachetei Kinjal.

Potrivit aestei analize, Kinjal este în cel mai bun caz o „rachetă hipersonică fără importanță”.

„Deși Rusia numește „Pumnalul” o rachetă hipersonică, analiștii din alte țări cred în general că așa-numita rachetă hipersonică „Pumnal” este de fapt doar o versiune lansată din aer a rachetei balistice tactice cu rază scurtă de acțiune „Iskander”, se arată în analiză.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...