Forţele turce şi aliaţii lor sirieni au comis "crime de război" în timpul ofensivei împotriva forţelor kurde din nordul Siriei, printre care "execuţii sumare" şi atacuri sângeroase împotriva civililor, a denunţat vineri organizaţia Amnesty International, informează Agerpres, care citează AFP.
Ankara a lansat la 9 octombrie o operaţiune în nordul Siriei pentru a îndepărta de la frontieră miliţia kurdă a Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG). Joi seara, Turcia a acceptat să-şi suspende ofensiva timp de cinci zile şi să-i pună capăt dacă forţele kurde se retrag dintr-un sector frontalier în acest răgaz.
Ofensiva s-a soldat cu cel puţin 72 de morţi în rândul civililor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), însă Ankara asigură că a luat toate măsurile necesare pentru a evita pierderile civile.
"Forţele militare turce şi o coaliţie de grupări armate susţinute de Turcia au dat dovadă de un dispreţ ruşinos faţă de vieţile civile", a denunţat Amnesty International într-un comunicat. ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului evocă "dovezi copleşitoare privind crime de război".
Organizaţia se bazează pe mărturiile a 17 persoane - din cadrul echipelor de salvare, lucrători medicali, refugiaţi, jurnalişti şi persoane care lucrează în domeniul umanitar. "Informaţiile primite furnizează dovezi copleşitoare de atacuri fără discernământ împotriva unor zone rezidenţiale", subliniază organizaţia.
Amnesty revine asupra executării sumare, în 12 octombrie, a unei responsabile politice kurde, Hervin Khalaf, de către rebeli proturci. Aceasta "a fost scoasă afară din maşină, bătută şi ucisă cu sânge rece cu foc de armă de combatanţi din Ahrar al-Sharkiya", notează organizaţia. Un raport medical consultat de ONG arată că politiciana avea "multiple răni provocate de focuri de armă la cap (...), fracturi ale picioarelor, feţei şi craniului".
"În aceeaşi zi şi în acelaşi sector, combatanţi ai Ahrar al-Sharkiya au capturat şi ucis cel puţin doi combatanţi kurzi", adaugă ONG-ul, care îi acuză pe aceşti rebeli că au răpit doi civili ce lucrau pentru o organizaţie medicală, daţi în continuare dispăruţi.
Aliaţii sirieni ai forţelor turce sunt foşti rebeli care au luptat odată împotriva regimului sirian. Aceste facţiuni sunt acum finanţate şi antrenate de Ankara. Conducerea lor le-a ordonat la 12 octombrie tuturor comandanţilor "să-i supervizeze în permanenţă pe combatanţi pe front, pentru a împiedica orice încălcare sau abuz".
Editor web: Vlad Mironescu