Amenințarea Kremlinului privind folosirea armelor occidentale împotriva Rusiei: Recitiți declarațiile lui Putin

Data publicării:
Vladimir Putin and a pilot look on before a test flight aboard a Tupolev Tu-160 M strategic missile carrier
Vladimir Putin a testat bomardierele strategice modernizate ale Rusiei. Foto: Profimedia

Oamenii ar trebui să asculte din nou avertismentul lui Vladimir Putin, care a spus că Occidentul ar lupta direct cu Rusia dacă ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Avertismentul vine ca răspuns la întrebarea dacă Rusia va relua testele nucleare în cazul în care Ucraina va primi acordul de a ataca teritoriul rus cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune.

Rusia nu va testa o armă nucleară atât timp cât Statele Unite se abțin de la teste, a declarat luni omul de legătură al lui Putin pentru controlul armelor, după speculații că Kremlinul ar putea abandona moratoriul postsovietic asupra testelor nucleare, scrie Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost întrebat marți, în cadrul unei conferințe telefonice, dacă o decizie de a permite Kievului să atace teritoriul Rusiei cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune ar putea determina Moscova să își schimbe poziția privind testele nucleare.

„Vă rog să reascultați și să recitiți declarațiile pe care președintele le-a făcut pe această temă - mă refer la subiectul posibilei permisiuni pentru utilizarea armelor occidentale în adâncimea teritoriului Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

„Declarația pe care președintele a făcut-o la Sankt Petersburg. Poziția Federației Ruse este foarte clar exprimată acolo.”

Vorbind la Sankt Petersburg pe 12 septembrie, Putin a declarat:

„Dacă această decizie (privind rachetele) este luată, aceasta va însemna nimic mai puțin decât implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina. Aceasta va fi participarea lor directă, iar acest lucru, desigur, va schimba semnificativ însăși esența, însăși natura conflictului”.

„Decizii adecvate”

Rusia va fi forțată să ia ceea ce Putin a numit „decizii adecvate” pe baza noilor amenințări.

El nu a precizat care ar putea fi aceste măsuri, dar a vorbit în trecut despre opțiunea de a înarma inamicii Occidentului cu arme rusești pentru a lovi ținte occidentale în străinătate și, în iunie, a vorbit despre desfășurarea de rachete convenționale la distanța de lovire a Statelor Unite și a aliaților lor europeni.

Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, este, de asemenea, în curs de revizuire a doctrinei sale nucleare - circumstanțele în care Moscova ar utiliza arme nucleare.

În iunie, la Sankt Petersburg, Putin a declarat că Occidentul a greșit când a presupus că Rusia nu va folosi niciodată arme nucleare și a spus că doctrina nucleară a Kremlinului nu ar trebui să fie luată în serios.

„Din anumite motive, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”, a declarat Putin când a fost întrebat de Reuters în iunie despre riscul unei escaladări nucleare din cauza Ucrainei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri