Armata din Coreea de Sud și-a cerut scuze după ce o lansare eșuată a unei rachete balistice în timpul unui exercițiu comun cu Statele Unite a stârnit panică printre locuitorii din orașul de coastă Gangneung. Oamenii au povestit că au auzit o explozie și au văzut un incendiu puternic izbucnit în timpul nopții. Armata, care a transmis că nu au fost victime, nu a recunoscut incidentul decât șapte ore mai târziu, scrie BBC. Acțiunea a fost un răspuns la lansarea unei rachete de către Coreea de Nord deasupra Japoniei, marți dimineața.
Armata sud-coreeană a lansat marţi seară o rachetă balistică Hyunmoo-2, cu rază scurtă de acţiune, care s-a defectat şi s-a prăbuşit la puţin timp după lansare. Propulsorul dispozitivului a luat foc, însă ogiva sa nu a explodat, a precizat un reprezentant al armatei sud-coreene pentru agenţia de presă Yonhap.
Seulul şi Washingtonul au desfăşurat multiple exerciţii în comun, testând bombe şi rachete, ca răspuns la o rachetă balistică de rază medie (IRBN) nord-coreeană, care a survolat marţi Japonia, scrie Agerpres.
Imagini virale pe reţelele sociale arată un incendiu, despre care utilizatorii au spus că a fost localizat în apropiere de baza aeriană Gangneung, pe coasta de est a ţării.
Numeroşi locuitori panicaţi au sunat la primărie. "La început, nu am ştiut ce s-a întâmplat, deoarece nu am primit niciun avertisment din partea armatei în legătură cu un astfel de antrenament", a declarat o reprezentantă a primăriei din Gangneung, sub protecţia anonimatului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Miercuri, armata sud-coreeană și-a cerut scuze prezentat scuze pentru că le-a stârnit îngrijorare locuitorilor din cauza testului ratat cu rachetă, potrivit Reuters.
Statul Major Interarme sud-coreean a explicat că nu a fost semnalată nicio victimă şi că desfăşoară o anchetă pentru a determina cauza acestui test ratat.
Seulul şi Phenianul sunt în continuare tehnic în război, conflictul din Coreea din 1950-1953 încheindu-se cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.
Confruntările între cei doi vecini sunt rare, însă prăbuşirea rachetei i-a făcut pe mai mulţi locuitori să creadă că a izbucnit războiul.
"Am crezut că este război, dar s-a dovedit a fi vorba de un antrenament militar", a scris pe Twitter un internaut.
"De ce le-a luat aşa mult timp să confirme (incidentul - n.r.)? Dacă ar fi fost un război, am fi aflat cu siguranţă a doua zi", a scris un alt utilizator.
Editor : G.M.