Legături tot mai strânse între două „butoaie cu pulbere” ale scenei politice mondiale actuale: Coreea de Nord și Siria, relatează CNBC, citând Reuters.
Deși nu este atât de mediatizată precum relația cu China, latura diplomatică siriano-coreeană dăinuie din anii 1960. Dar a luat un nou avânt anul acesta, chiar dacă guvernele celor două țări sunt subiectul sancțiunilor internaționale.
Ministrul sirian pentru Muncă și Afaceri Sociale, Rima al-Qadiri, s-a întâlnit recent cu ambasadorul nord-coreean Jang Myong-ho pentru a discuta despre consolidarea relațiilor bilaterale.
La întrevedere, Myong-ho a precizat că Phenianul vrea să ajute regimul lui Bashar al-Assad în procesul de reconstrucție a Siriei, care se află în al șaselea an de război.
Evenimentul a trezit îngrijorări la Washington. Administrația de la Casa Albă consideră că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un „nu doar că profită de războiul sirian, ci trage și învățături din el”, a declarat Jay Solomon, expert al think tank-ului The Washington Institute.
Comunitatea internațională suspectează că Phenianul furnizează de ani de zile Siriei echipamente militare, inclusiv combustibil pentru rachetele balistice SCUD și costume de protecție chimică.
În 2016, un raport al unui grup de cercetători din Congresul SUA concluziona: „Siria continuă să se bazeze pe asistența nord-coreeană și iraniană în dezvoltarea programului său de rachete”.
Alte surse americane susțin că mulți consilieri militari nord-coreeni lucrează sub acoperire în Siria, acuzație pe care cele două țări au respins-o constant.
De la începutul acestui an, au fost depistate două transporturi nord-coreene către o agenție guvernamentală siriană responsabilă de programul de armament chimic al regimului lui Bashar al-Assad, conform unui raport al ONU, scrie CNBC.
În 2015, regimul lui Assad a dat numele fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, unui parc din Damasc.