Algeria nu vrea să audă de intervenție militară în Niger. Țara și-a trimis ministrul de Externe să discute cu liderii ECOWAS

Data publicării:
intalnirea sefilor armatelor din tarile ecowas
Țările din Africa de Vest anunță că vor interveni militar în Niger, „dacă totul eșuează”. Foto. Profimedia

Algeria, care se opune ferm oricărei intervenţii militare în Niger, l-a trimis, miercuri, pe ministrul său de Externe, Ahmed Attaf, în turneu în Nigeria, Benin şi Ghana, pentru a ajuta la găsirea unei soluţii la actuala criză, a anunţat diplomaţia algeriană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ministrul Ahmed Attaf, „mandatat de preşedintele Abdelmadjid Tebboune, începe astăzi vizite de lucru în Nigeria, Benin şi Ghana”, a anunţat Ministerul pe contul său de pe X (fost-Twitter).

Ministrul algerian va avea „consultări asupra crizei din Niger şi a mijloacelor de a face faţă acesteia, cu omologii săi din aceste ţări, care fac parte din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest” (ECOWAS)”, a precizat Ministerul.

Diplomaţia algeriană are un lung trecut de medieri sau tentative de reglementare în numeroase conflicte internaţionale.

Preşedintele Tebboune a declarat pe 6 august că el va refuza, „în mod categoric, orice intervenţie militară” externă în Niger, intervenţie care reprezintă, potrivit lui, „o ameninţare directă pentru Algeria”.

„Nu va exista nicio soluţie fără noi. Suntem primii vizaţi”, a adăugat el, în timpul unui interviu.

Algeria împarte aproape 1.000 km de frontieră cu Nigerul

Algeria împarte aproape 1.000 km de frontieră cu Nigerul.

„În ce situaţie se află astăzi ţările care au cunoscut o intervenţie militară?”, a întrebat şeful statului algerian, înainte de a adăuga: „Priviţi unde se află Libia, Siria”.

Cea mai mare naţiune din Africa, Algeria se învecinează cu două ţări aflate într-o criză profundă - Mali şi Libia - şi refuză deschiderea unui al treilea front la frontierele sale.

Consiliul pentru Pace şi Securitate (CPS) al Uniunii Africane (UA) a decis să „suspende participarea Nigerului la toate activităţile UA şi a organismelor şi instituţiilor sale, până la restabilirea efectivă a ordinii constituţionale în ţară”, potrivit unui comunicat publicat marţi.

După înlăturarea de la putere de către militari, pe 26 iulie, a preşedintelui nigerian Mohamed Bazoum, ales în 2021, ECOWAS a anunţat pe 10 august că intenţionează să desfăşoare o forţă vest-africană „pentru a restabili ordinea constituţională în Niger”.

„Două ţări, Mali şi Burkina Faso, sunt gata să intre în luptă alături de Niger”, a subliniat Tebboune, atenţionând că, în caz de operaţiune militară, „întreg Sahelul va lua foc”.

În Mali şi Burkina Faso, confruntate cu violenţa jihadistă, la fel ca Nigerul, militarii pucişti au avertizat că ei vor fi solidari cu vecinul lor.

Noul lider al Nigerului, generalul Abdourahmane Tiani, a dat asigurări, sâmbătă, că o intervenţie militară „nu va fi o plimbare de recreere, după cum cred unii”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri