Alertă sanitară în SUA. Autoritățile au confirmat primul caz de gripă aviară la om, fără contact cu animalele

Data actualizării: Data publicării:
Saltul gripei aviare de la vaci la păsări stârnește îngrijorarea că aceasta s-ar putea adapta și răspândi rapid printre oameni FOTO Profimedia
Saltul gripei aviare de la vaci la păsări stârnește îngrijorarea că aceasta s-ar putea adapta și răspândi rapid printre oameni FOTO Profimedia

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a confirmat primul caz de gripă aviară (H5) la o persoană despre care se știe că nu a fost expusă la un animal infectat. Cazul marchează al 14-lea caz uman de gripă aviară H5 în Statele Unite din acest an, relatează The Independent.

Ar fi vorba de un pacient din Missouri, iar CDC a confirmat un eșantion prelevat de la persoana respectivă. Cazul este semnificativ deoarece pacientul nu a avut nicio expunere cunoscută la animale infectate, cea mai frecventă modalitate de răspândire a gripei aviare.

„Riscul de transmitere susținută sau de infectare în rândul publicului larg rămâne scăzut”, a declarat vineri Departamentul de sănătate și servicii pentru vârstnici din Missouri.

„Acesta este cel de-al 14-lea caz uman de H5 raportat în Statele Unite în cursul anului 2024 și primul caz de H5 fără o expunere ocupațională la animale bolnave sau infectate. Focare de H5 la bovine nu au fost raportate în Missouri, dar focare de H5 au fost raportate în efective de păsări comerciale și de curte în 2024. Gripa aviară H5N1 a fost detectată în trecut la păsările sălbatice din acest stat”, a transmis CDC într-un comunicat.

Nu a fost identificată nicio transmitere continuă în rândul contactelor apropiate ale pacientului, au mai adăugat autoritățile americane.

Departamentul de sănătate din Missouri investighează cazul iar rezultatele sunt „deosebit de importante”, a afirmă CDC, având în vedere lipsa unei expuneri evidente la animale.

„Întrebarea care se pune acum este: cum a dobândit acest pacient infecția? Avem nevoie de o investigație foarte, foarte amănunțită”, a declarat Dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt pentru NBC News.

„H5 se găsește în principal la păsările sălbatice și la păsările de curte și, recent, la vacile de lapte și la alte animale și, ocazional, poate infecta oamenii prin contact strâns cu animale infectate sau medii contaminate”, potrivit oficialilor din Missouri.

Cazul marchează prima dată când H5 a fost detectat ca parte a sistemului general de supraveghere a gripei, spre deosebire de supravegherea continuă specifică a focarului de gripă aviară care afectează oamenii, păsările de curte și bovinele din mai multe state.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Cuvinte din discursul lui Jeremy Allen White, starul din „The Bear”, cenzurate de ABC. Ce a spus actorul...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sofia Vergara, lady in red, într-o rochie care i-a pus în valoare senzualitatea: roșie, cu corset, decoltată...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu