Alertă în Polonia: 100 de soldați ajutați de un elicopter caută o dronă ajunsă pe teritoriul său în timpul atacului Rusiei din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Military kamikaze drone Shahed in the sky against the background
Rusia a atacat Ucraina cu drone și rachete balistice. Sursa foto: Profimedia

Polonia a anunțat că o dronă a intrat probabil în spațiul său aerian luni dimineața, în timpul unui intens bombardament rusesc asupra Ucrainei, adăugând că este posibil ca obiectul să fi aterizat pe teritoriul polonez și că sunt în curs căutări. Polonia, țară membră NATO, a fost în alertă maximă cu privire la obiectele care intră în spațiul său aerian de când o rachetă ucraineană rătăcită a lovit satul Przewodow din sudul țării, omorând două persoane în 2022.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că Rusia a utilizat peste 100 de rachete şi circa 100 de drone în atacul asupra Ucrainei, transmite presa de la Kiev.  15 regiuni au fost vizate de bombardamentele rușilor, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. 

Dronă, nu rachetă

„Cel mai probabil a fost o dronă și presupunem că așa este, deoarece traiectoria zborului și viteza indică faptul că nu a fost cu siguranță o rachetă”, a declarat pentru Reuters Jacek Goryszewski, purtător de cuvânt al comandamentului operațional al armatei poloneze.

El a spus că era imposibil să se stabilească în mod clar că obiectul era rusesc sau ucrainean, deoarece condițiile meteorologice nu au permis identificarea vizuală.

Nu au fost raportate explozii

Goryszewski a declarat reporterilor că obiectul a intrat în spațiul aerian al Poloniei la 04:43 GMT în apropierea orașului ucrainean Cervonohrad. El a declarat că radarele au pierdut urma obiectului la 05:00 GMT, adăugând că era posibil ca acesta să fi părăsit spațiul aerian al Poloniei și că nu au fost raportate explozii.

Acesta a declarat că, deoarece armata nu a putut identifica vizual obiectul, nu a putut să îl doboare, deși a fost pregătită să facă acest lucru.

Polonia declarase anterior că avioanele sale militare au fost trimise în sudul țării din cauza atacului asupra Ucrainei.

Reuters amintește că în decembrie 2023, Polonia a declarat că o rachetă rusească a intrat în spațiul său aerian. În aprilie 2023, un obiect militar a fost găsit într-o pădure din apropierea satului Zamosc, lângă orașul nordic Bydgoszcz. Ulterior, s-a raportat că era o rachetă rusească.

De asemenea, în luna martie a acestui an, Polonia a declarat că Rusia i-a încălcat spațiul aerian cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei. România, și ea membră NATO, a raportat că a găsit fragmente de drone rusești pe teritoriul său, cel mai recent în iulie.

Reacția NATO

NATO a condamnat cu fermitate ceea ce a numit atacurile în desfășurare ale Rusiei împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii civile, după ce Polonia a declarat că probabil că o dronă a intrat în spațiul său aerian în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei luni dimineața, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a adăugat acesta.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu