Aleksandr Lukaşenko organizează o „adunare a poporului” cu 2.700 de fideli. Opoziţia îl acuză că se agață de putere

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus.
Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a invitat joi 2.700 de persoane selectate din rândul oficialilor fideli la o „adunare a poporului”, unde să discute despre reforme politice. Oponenţii săi caractesrizează demersul ca fiind o păcăleală menită să-l ajute să se agaţe în continuare de putere, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Aleksandr Lukaşenko a precizat că această „adunare a poporului” ar putea discuta proiecte de reformă constituţională, iar politicieni apropiaţi de autorităţi au sugerat posibilitatea unei amnistii pentru prizonierii politici.

Evenimentul, programat să dureze două zile, va atrage foarte probabil noi proteste, care au loc cu regularitate din august, dar care s-au mai redus în intensitate.

„Lukaşenko îşi adună fidelii la aşa-numita adunare a poporului bielorus pentru a legitima uzurpatorul în ochii poporului”, a spus Franak Viacorka, unul dintre consilierii opozantei Svetlana Tihanovskaia, exilată în Lituania.

„Pentru că Lukaşenko înţelege că a pierdut sprijinul populaţiei, se agaţă de putere prin toate mijloacele posibile”, a adăugat el.

Delegații sunt fideli ai președintelui

Majoritatea delegaţilor care iau parte la reuniune sunt aleşi şi oficiali locali pro-guvern şi au fost selectaţi în cadrul unor şedinţe speciale cu uşile închise.

Un jurnalist al portalului local tut.by, care a încercat să participe la una dintre aceste întâlniri, a fost reţinut şi a stat închis timp de trei zile într-un centru de detenţie.

Lukaşenko este la conducerea ţării din 1994, însă se confruntă cu un val fără precedent de proteste în stradă de la alegerile prezidenţiale din august, despre care opoziţia a afirmat că au fost fraudate.

Arestările masive şi represiunea dură asupra protestelor au atras o nouă serie de sancţiuni din partea Occidentului, însă Lukaşenko se bazează pe sprijinul diplomatic şi financiar din partea Rusiei, aliat tradiţional, care consideră Belarusul ca un stat-tampon împotriva NATO.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri