Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat joi că Serbia nu va permite persecutarea și uciderea poporului său, în contextul în care tensiunile din Kosovo riscă să se reaprindă odată cu apropierea termenului de la care autoritățile de la Priștina îi vor obliga pe etnicii sârbi să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare de la mașini.
Regimul de la Priștina pune în pericol stabilitatea, pacea și supraviețuirea poporului sârb din Republica Kosovo prin amenințările sale de a continua acțiunea privind reînmatricularea vehiculelor, a declarat Aleksandar Vucic după o ședință a Consiliului Național pentru Securitate și o întâlnire cu reprezentanții sârbilor din Kosovo.
Kosovo nu va da curs apelurilor din partea statelor occidentale pentru o amânare cu 10 luni a implementării acestei reguli, a anunțat miercuri premierul kosovar Albin Kurti.
În iulie, încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a întâmpinat o rezistenţă puternică şi chiar violentă din partea sârbilor care trăiesc în nordul Kosovo. Etnicii sârbi au blocat drumurile spre Serbia, au tras cu focuri de armă înspre polițiști și i-au agresat pe mai mulți șoferi kosovari, nemulțumiți că ar fi trebuit să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor. În urma acestor proteste, implementarea noilor reguli a fost amânată. Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de 10 luni şi să evite tensiunile etnice. Guvernul kosovar le-a dat însă etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-şi monta noile plăcuţe de înmatriculare. „Am amânat deja termenul limită... ultima dată este 31 octombrie când toţi cetăţenii kosovari care au plăcuţe vechi de înmatriculare, adică o moştenire a perioadei Milosevic, să le schimbe cu unele legale”, a declarat miercuri Kurti. Premierul din Kosovo a spus că există aproximativ 10.000 de şoferi care trebuie să-şi schimbe vechile înmatriculări de autoturisme, care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.
În aceste condiții, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții politici ai sârbilor din Kosovo și a convocat o ședință a Consiliului Național de Securitate. Potrivit agenției Tanjug, președintele Vucic a declarat că reprezentanții sârbilor i-au spus că vor opune rezistență autorităților de la Priștina însă „în mod pașnic și prin mijloace democratice”.
Pe de altă parte, președintele Serbiei a acuzat Uniunea Europeană că este de acord cu tot ce face Pristina.
Aleksandar Vucic spune că Belgradul este pregătit pentru discuții și negocieri, dar că există propuneri pentru soluționarea problemei din Kosovo pe care nu le poate accepta.
Pe de altă parte, Vucic a reconfirmat că Serbia nu va adera la NATO și nici nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei.
Editor : Luana Pavaluca