Alegeri SUA. Cele trei state care ar putea da voturile decisive pentru câștigătorul prezidențialelor. Ce indică ultimele calcule

Data publicării:
Casa Albă
Se adună sondajele și se fac calcule pentru Casa Albă Foto: Profimedia

Ultima etapă a campaniei prezidențiale din 2024 începe cu o perspectivă mixtă în șase câmpuri de luptă cheie, conform noilor sondaje CNN realizate de SSRS în fiecare stat. Vicepreședintele Kamala Harris deține un avantaj față de fostul președinte Donald Trump în rândul alegătorilor probabili din Wisconsin și Michigan, în timp ce Trump are avantaj în Arizona. Cei doi împart alegătorii probabil aproape în mod egal în Georgia, Nevada și Pennsylvania, statele cu cel mai mare premiu de voturi electorale puse în joc, scrie CNN.

În fiecare dintre aceste state, o medie de 15% dintre alegătorii probabili declară că nu s-au hotărât încă cu privire la alegerea lor, ceea ce sugerează că o proporție considerabilă de alegători și-ar putea schimba părerea cu privire la cursă pe măsură ce atenția acordată campaniei crește și activitatea de campanie, în special în aceste state, atinge cote maxime în ultimele nouă săptămâni înainte de ziua alegerilor.

În Wisconsin, alegătorii probabili sunt 50% pentru Harris și 44% pentru Trump, iar în Michigan, sunt 48% Harris și 43% Trump. În Arizona, Trump se situează la 49% față de 44% pentru Harris. În Georgia și Nevada, 48% o susțin pe Harris față de 47% pentru Trump, iar în Pennsylvania, candidații sunt la egalitate cu 47%.

Sondajele, realizate după Convenția Națională Democrată din august, reflectă rezultatele în rândul alegătorilor probabil determinați printr-o combinație între comportamentul de vot din trecut și intenția actuală de a vota.

Calcule pentru Pennsylvania și Georgia

Constatările sugerează o situație a Colegiului Electoral în care Pennsylvania și Georgia sunt esențiale pentru drumul fiecărui candidat către Casa Albă. Președintele Joe Biden a câștigat toate aceste șase state în 2020, câștigând Georgia cu puțin sub 12 000 de voturi și Arizona cu puțin peste 10 000 de voturi. În cazul în care Harris ar păstra victoriile lui Biden din 2020 în afara acestor șase state și ar obține Wisconsin și Michigan, o victorie în Pennsylvania plus un singur vot electoral de oriunde altundeva i-ar oferi președinția.

În cazul în care Trump ar deține Carolina de Nord - un stat pe care l-a câștigat în 2020 și care este considerat un câmp de luptă în competiția din acest an - victorii în Georgia și Pennsylvania l-ar aduce pe primul loc indiferent de ce se întâmplă în Wisconsin, Michigan sau Nevada. În acest scenariu, chiar și Arizona, unde el deține în prezent un avans strâns, nu ar fi necesară pentru ca Trump să câștige un nou mandat de președinte.

Una dintre chei - problemele economice

Apariția lui Harris în calitate de candidat prezidențial al Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Biden în fruntea listei partidului în această vară, a modificat unele dinamici în cursă, dar a lăsat altele intacte.
Problemele economice, care au reprezentat un punct slab notabil pentru Biden, rămân subiectul cel mai des ales de alegători atunci când sunt întrebați ce contează pentru alegerea lor pentru funcția de președinte; o medie de 39% dintre alegătorii probabili din toate statele aleg economia ca principala problemă, urmată de protejarea democrației, cu o medie de 25%.

Dar Harris este acum în urma lui Trump în ceea ce privește încrederea în gestionarea economiei, cu o marjă relativ mai mică decât cea a lui Biden; în sondajele actuale, Trump este mai de încredere decât Harris în ceea ce privește economia cu 8 puncte în medie. Trump menține un avantaj larg în ceea ce privește încrederea în gestionarea imigrației, în timp ce Harris a consolidat avantajul lui Biden în ceea ce privește încrederea în gestionarea avortului și a drepturilor reproductive, femeile din aceste șase state preferând-o cu o medie de 27 de puncte procentuale pe această temă.

În aproape toate aceste state, alegătorii potențiali sunt mai înclinați să-l descrie pe Trump decât pe Harris ca având planuri politice clare pentru rezolvarea problemelor țării (alegătorii sunt împărțiți în mod aproximativ egal la această întrebare în Wisconsin și Michigan), dar alegătorii din aceste state oscilante descriu în mare măsură opiniile și politicile lui Harris ca fiind convenționale, iar pe cele ale lui Trump ca fiind prea extreme. Aproximativ jumătate din fiecare stat (între 46% și 51%) afirmă că opiniile și politicile lui Trump sunt atât de extreme încât reprezintă o amenințare pentru țară, în timp ce aproximativ 4 din 10 (între 37% și 42%) spun același lucru despre pozițiile lui Harris.

Harris îl devansează pe Trump în aceste state în ceea ce privește faptul că alegătorii îl consideră mai apt să se preocupe de „oamenii ca tine” - la limită în Arizona și Pennsylvania - și ca fiind o persoană pe care ar fi mândri să o aibă ca președinte.

Opiniile alegătorilor cu privire la persoana care ar aduce tipul de schimbare de care țara are nevoie variază de la stat la stat și sunt, în general, foarte împărțite.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...