Alegeri în SUA: Ce domenii cheie ale politicii americane ar urma să fie influențate dacă va câștiga Donald Trump (Axios)

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Foto: Donald Trump, la un miting electoral din California / Sursa foto: Profimedia Images

Dacă Donald Trump câștigă alegerile, iar republicanii rămân la putere în Casa Reprezentanților și obțin majoritate în Senatul american, puterea în Statele Unite ale Americii ar urma să cadă în mâinile populiștilor de extremă dreapta, potrivit unei analize Axios. Acest lucru ar aduce schimbări semnificative asupra unor domenii cheie, inclusiv asupra politicii externe a SUA. 

Migrația și controlul frontierelor, sistemul de sănătate și cheltuielile sociale, comerțul și politicile economice, numirile din sistemul de justiție și politica externă sunt câteva dintre domeniile cheie care ar urma să fie influențate de populiștii de extremă dreaptă.

Axios menționează că un Washington controlat în totalitate de Donald Trump și aliații săi ar instituționaliza mișcarea „Make America Great Again” (MAGA), ceea ce ar avea consecințe masive asupra guvernării, drepturilor civile și relațiilor internaționale.

Analiza citată este bazată pe o prezentare a unei firme de consultanță - FSG Global - care le explică unor corporații importante cum ar trebui să se pregătească pentru rezultatele alegerilor din 5 noiembrie.

Politica externă

Axios arată că politica externă a Statelor Unite ale Americii ar urma să devină impredictibilă, dacă Trump câștigă alegerile.

Ar domina politica anti-China, prin creșterea taxelor de import și impunerea unor sancțiuni, s-ar tăia din fondurile destinate Ucraina (ceea ce ar împinge țara invadată de armata lui Putin în negocieri de pace cu Rusia) și ar pune presiune pe statele NATO să crească fondurile alocate apărării. 

Trump ar mai pune „presiune maximă” în așa fel încât să fie impuse noi sancțiuni împotriva Iranului și ar cere Israelului să „termine treaba” și să elimine Hamas și Hezbollah, potrivit analizei Axios. 

Totodată, arată sursa citată, venirea la putere a populiștilor de extremă dreapta i-ar crea lui Trump posiblitatea să își facă noi aliați, ceea ce ar putea duce la schimbarea ordinii internaționale liberale. 

Migrația și controlul frontierelor

Din punct de vedere al migrației, analiza arată că eforturile pentru a opri migrația legală și ilegală vor fi accelerate, dacă Trump obține un nou mandat.

Cel mai probabil, zidul de la frontiera de Sud-Vest a SUA ar urma să fie extins, deportările ar urma să fie intensificate, iar noua administrație ar urma să ceară scăderea numărului de refugiați primiți de SUA.

Trump a promis deja că va expulza milioane de migranți ilegali din SUA, ajutat chiar și de armata americană. 

„Cred că e rezonabil să deportăm aproape un milion de oameni pe an”, a spus și J.D. Vance, cel pe care Trump l-ar avea vicepreședinte, în cazul în care ar câștiga alegerile.

Prin această abordare, după cum arată Axios, fluxul de migranți care ajung în SUA s-ar reduce dramatic, ceea ce ar genera probleme în domenii care se bazează pe muncitori veniți din alte state. Totodată, ar crește tensiunile dintre SUA și Mexic și alte țări din America Centrală.

Sistemul de sănătate și cheltuielile sociale

Sursa citată arată că cei care ar avea de suferit în urma schimbărilor legislative gândite de posibila viitoare administrație Trump ar fi persoanele vulnerabile (familiile cu salarii mici, femeile, bătrânii și persoanele din comunitatea LGBTQ+), al căror acces la sistemul de sănătate ar urma să fie îngrădit.

Concret, dacă Trump ar câștiga alegerile din noiembrie, ar urma schimbări asupra Medicaid - programul prin care statul american acoperă o parte dintre costurile medicale ale persoanelor cu resurse limitate - prin implementarea unor cerințe suplimentare față de ce se întâmplă în prezent.

Totodată, mai notează sursa citată, anumite state ar urma să continue să limiteze drepturile reproductive, cum ar fi dreptul la avort.

Politica Economică

Axios arată că întoarcerea lui Trump la Casa Albă ar aduce o abordare agresivă în ceea ce privește taxarea importurilor - (între 10-20% pentru importurile în general și 60% pentru importurile din China).

Impunerea acestor taxe, menționează sursa citată, ar provoca un război comercial cu aliați precum Uniunea Europeană, ceea ce ar avea consecințe asupra prețurilor și relațiilor internaționale. 

Potrivit analizei, Administrația Trump ar urma să renunțe la acordurile de comerț liber și să negocieze noi acorduri bilaterale care să se concentreze pe interesele SUA în domenii precum agricultura și producția.

Intensificarea războiului cultural

Problemele culturale și sociale ar urma să devină priorități legislative a unei posibile administrații Trump. Axios arată că acest lucru ar presupune că s-ar intensifica eforturile de a tăia din fonduri destinate diversității, egalității și incluziunii. 

Totodată, parlamentarii republicani ar urma să militeze pentru politici anti LGBTQ+, iar școlile, locurile de muncă și instituțiile locale ar urma să devină „câmpuri de bătaie” în ceea ce privește probleme de rasă, gen și libertate de exprimare. Axios mai citează un oficial din Departamentul de Justiție care menționează că susținătorii lui Trump ar urma să ancheteze adversari politici, inclusiv din zona de afaceri.

Numiri în Justiție

Dacă ar obține controlul asupra ambelor Camere din Congresul American, Trump ar urma să umple instanțele americane cu judecători conservatori, potrivit sursei citate.

 Acest lucru ar avea impact asupra dreptului la avort, dreptului de a vota și asupra puterii executive pentru următorii zeci de ani.

Editor : Matthew Garvey

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia aruncă în lupta din Ucraina o armă sovietică din anii '40, stârnind bănuieli despre prezența...
Digi FM
Mădălina Ghenea a apelat la instanță după ce a fost hărțuită online de o persoană necunoscută: “Mi-a provocat...
Pro FM
Anca Țurcașiu, despre iubitul care o face să radieze: "Suntem prieteni de 20 de ani, n-am crezut că vom fi...
Film Now
Apropiații își fac griji pentru Hugh Jackman: „S-a cam pierdut în tot acest proces”. Una dintre marile temeri...
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
Newsweek
Românii din aceste orașe ies la PENSIE cu 2 ani mai repede. În ce domenii au muncit?
Digi FM
Matilde, fiica lui Jose Mourinho, s-a căsătorit. Tânăra de 28 de ani, răvășitoare la petrecerea la care au...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
După 60 de ani de carieră, Harrison Ford spune că nu are nicio intenție să se retragă din actorie. Starul a...
UTV
Adrian 'Elicopter de lupta' a fost prins beat la volan. Influencerul a incercat sa fuga de politie