Convenția Democraților: Harris e peste Trump în sondaje, dar miliardarul o acuză că își mărește numărul susținătorilor cu ajutorul AI

Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris
Kamala Harris, candidata democraţilor la preşedinţia SUA. Foto: Profimedia

Mii de democrați se vor concentra asupra agendei electorale a partidului lor pentru 2024 în cadrul Convenției Naționale Democrate, care începe luni la Chicago. Candidatura democrată la Președinție este deja stabilită. Vicepreședintele Kamala Harris și coechipierul ei pentru funcția de vicepreședinte, Tim Walz, guvernator de Minnesota, sunt așteptați, conform tradiției, să fie vorbitorii de maximă audiență în ultima și, respectiv, penultima seară a convenției. „Democrații se vor reuni pentru a construi pe baza progreselor noastre, pentru a expune miza acestor alegeri și pentru a se uni în jurul valorilor noastre comune de democrație și libertate”, se arată pe site-ul DNC. Convenția se desfășoară într-un interval de timp neobișnuit de scurt, în urma retragerii din cursă a președintelui Biden la sfârșitul lunii iulie și a ascensiunii rapide a lui Harris către nominalizare, conform Axios

Conveția este programată să aibă loc în perioada 19-22 august 2024, la United Center din Chicago, Illinois. Delegații au nominalizat-0 pe Kamala Harris pentru candidatura la postul de președinte prin vot online și telefonic (în perioada 1-5 august).

Vicepreședintele Kamala Harris deține un avans mic față de fostul președinte Donald Trump, o îmbunătățire notabilă pentru democrați, într-o cursă care în urmă cu puțin mai mult de o lună îi avea pe președintele Joe Biden și pe Donald Trump la egalitate, potrivit unui Washington Post.

Democrații se adună în acest weekend la Chicago pentru Convenția Națională, iar Harris vine cu o „zestre” de 49% față de 45% pentru Trump. Când și alți candidați sunt incluși în sondaj, Harris este la 47% și Trump la 44%, iar Robert F. Kennedy Jr. la 5%. La începutul lunii iulie, Trump era la 43%, Biden la 42% și Kennedy la 9%.

Având în vedere marja de eroare a acestui sondaj, care contabilizează doar sprijinul național, avansul lui Harris în rândul alegătorilor înregistrați nu este considerat semnificativ statistic. Avantajul de trei puncte procentuale al vicepreședinteei într-o cursă care include și alți candidați este chiar puțin mai mic decât marja de vot popular de 4,5 puncte a lui Biden în 2020, care s-a tradus într-o majoritate în colegiul electoral.

Deși dinamica campaniei s-a schimbat de când Biden a părăsit cursa în iulie, concluziile noului sondaj Post-ABC-Ipsos continuă să indice niște alegeri strânse în noiembrie, când șapte state - Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Carolina de Nord , Georgia, Arizona și Nevada — vor determina probabil cine câștigă în colegiul electoral. Alte sondaje publice au indicat că Harris a câștigat teren în majoritatea acestor state, dacă nu în toate, de când Biden a părăsit cursa.

O majoritate de 62% dintre alegătorii lui Harris spun că o susțin „puternic”, comparativ cu 34 la sută dintre cei care l-au susținut astfel pe Biden luna trecută.

Aceste schimbări au fost palpabile, deoarece Harris și partenerul ei, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, au atras mulțimi uriașe și entuziaste. Mitingurile au fost atât de mari, încât par să-l fi neliniștit pe Trump, care a susținut în mod fals că fotografiile cu susținători la evenimentele democraților ar fi false și generate de inteligență artificială.

Noul sondaj vine după o serie remarcabilă de evenimente care au început cu prestația dezastruoasă a lui Biden la dezbaterea de la CNN din 27 iunie, din Atlanta. Slăbiciunea pe care a afișat-o Biden în acea noapte a determinat apeluri din ce în ce mai mari din partea liderilor democrați pentru ca el să se retragă, deoarece se temeau că prezența sa ar putea pune în pericol nu numai controlul Casei Albe, ci și pierderea Senatului, precum și eșecul recâștigării majorității în Cameră.

Biden a cedat presiunii pe 21 iulie și a susținut-o pe Harris pentru nominalizarea democrată. Acest transfer a fost fără precedent într-o campanie prezidențială, iar coagularea rapidă de către Harris a partidului în jurul său a modificat dramatic traiectoria alegerilor. Democrații speră să dezvolte impulsul actual cu convenția lor de la Chicago, înaintea unei dezbateri care va avea loc în septembrie, găzduită de ABC News, între cei doi nominalizați.

Cum se va desfășura evenimentul

Partidul trebuie să ofere o platformă mai clară în ceea ce este, de fapt, o afișare pozitivă de unitate și energie din partea democraților.

În mod tradițional, Kamala Harris și vicepreședintele ei nominalizat, guvernatorul Minnesota Tim Walz, vor ține un discurs de prime-time în cadrul convenției.

„Democrații se vor uni pentru a construi pe baza progreselor noastre, pentru a sublinia ce este în joc la aceste alegeri și pentru a se reuni în jurul valorilor noastre comune de democrație și libertate”, au transmis reprezentanții convenției, conform Axios. 

Evenimentul va fi transmis în direct pe platforma convenției și pe rețelele de socializare și va fi disponibil și prin intermediul aplicațiilor și furnizorilor de canale TV.

Discursurile de prime time vor avea loc la United Center, care a mai găzduit și în trecut convenția din 1996.

Activitatea partidului se va desfășura la Centrul de Convenții McCormick Place. Acesta va fi, de asemenea, cartierul general pentru personalul democrat și mass-media.

Harris a devenit candidatul nominalizat în timpul unui apel nominal virtual la începutul lunii august, după ce partidul s-a unit imediat în jurul ei în urma retragerii lui Biden și a renunțării sale la candidatură. Evenimentul se va concentra pe promovarea lui Harris drept candidat.

Conform cifrelor provizorii, 50.000 de persoane în total vor merge la convenție, potrivit site-ului convenției.

Dintre aceștia, 5 000 sunt delegați și supleanți, 15.000 sunt membri ai mass-media.

Se așteaptă ca Biden să se adreseze convenției în seara de deschidere - și să lase restul convenției succesorilor săi în calitate de președinte care se retrage.

Cu mai puțin de o lună în urmă, el era încă prezumtivul candidat democrat la Președinție și, prin urmare, ar fi ținut discursul principal.

Printre ceilalți vorbitori democrați proeminenți programați în prime-time se numără foștii președinți Barack Obama și Bill Clinton și fostul secretar de stat Hillary Clinton.

Promovarea Kamalei Harris, principalul obiectiv al democraților

Președintele convenției, Minyon Moore, i-a confirmat pe Harris și pe Walz pe data de 7 august, după ce vicepreședinta lui Biden l-a anunțat deja pe guvernator ca partener în cursa pentru Casa Albă.

Evenimentul se va concentra în mare parte pe promovarea Kamalei Harris pentru candidatura sa la prezidențialele americane.

Michella Obama va vorbi marți la Convenție

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite Michelle Obama va vorbi marți seara la Convenția Națională Democrată. Conform sondajelor, fosta Primă Doamnă este una dintre cele mai populare figuri din politica americană. Ea a fost cea mai evidentă omisiune din programul DNC anunțat duminică, dar o sursă citată de NBC News confirmă că va urca pe scenă în orașul său natal, Chicago.

NBC News a fost primul care a anunțat discursul de marți.

Michelle Obama și-a exprimat deja sprijinul luna trecută - la fel ca și soțul ei Barack, care va ține și el un discurs la convenție - pentru vicepreședinta Harris.

Fosta Primă Doamnă a spus recent că este „îngrozită” de perspectiva revenirii candidatului republican la Casa Albă Donald Trump. Ea a ținut deja un celebru discurs la Convenția Națională Democrată din 2016 în sprijinul fostului secretar de Stat Hillary Clinton.

Editor : Rebeca Manea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...