Al Jazeera acuză Israelul de omorârea a doi dintre jurnaliştii săi palestinieni din Fâşia Gaza cu o „lovitură direcționată” de rachetă asupra maşinii lor, iar reţeaua de presă din Qatar susține că este o „ucidere ţintită”. Hamza Wael Dahdouh și Mustafa Thuria au murit după ce două rachete au fost trase asupra mașinii în care se aflau, spun martorii, transmite The Guardian.
Hamza Wael Dahdouh și Mustafa Thuria, care lucrau ca și corespondenți video și pentru AFP și alte organizații de știri, au fost uciși în timp ce „se aflau pe cale să-și îndeplinească datoria” în Fâșia Gaza, a transmis instituția de presă.
Un al treilea jurnalist independent care se deplasa cu ei, Hazem Rajab, a fost grav rănit.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a confirmat, de asemenea, decesele și a dat vina pe un atac israelian.
Martorii au declarat pentru AFP că două rachete au fost trase asupra mașinii – una a lovit partea din față a vehiculului, iar cealaltă l-a lovit pe Hamza, care stătea lângă șofer.
„Am găsit mai târziu părțile corpului [ale celor din mașină]. Apoi a venit ambulanța și i-a transportat pe cei care se aflau în mașină”, a declarat pentru AFP un martor, care a refuzat să-și dea numele din motive de securitate.
Ce spune armata israeliană despre atac
Armata israeliană a declarat pentru AFP că a „lovit un terorist care opera un mijloc de transport care reprezenta o amenințare pentru trupele IDF”, adăugând că „este la curent cu informațiile potrivit cărora în timpul atacului, alți doi suspecți care se aflau în același vehicul cu teroristul au fost loviți”.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că moartea jurnaliştilor este o „tragedie de neimaginat”.
„Și acesta a fost și cazul acesta... mult prea mulți bărbați, femei și copii palestinieni nevinovați”, a spus el la Doha în timpul unui turneu regional.
Imaginile video ale AFP arată o mulțime de oameni care privesc ce a mai rămas din mașină, alături de bălți de sânge înșirate pe drum. Nu se văd și alte pagube în zonă.
Al Jazeera condamnă „țintirea” jurnaliștilor în Gaza
Al Jazeera a transmis într-o declarație că „condamnă ferm țintirea forțelor de ocupație israeliene asupra mașinii jurnaliștilor palestinieni”, acuzând Israelul că „ținteste” jurnaliști și „încalcă principiile libertății presei”.
Tatăl lui Hamza, Wael al-Dahdouh, este șeful biroului Al Jazeera în Gaza. El a fost rănit recent într-o lovitură, după ce soția sa și alți doi copii au fost uciși în bombardamentele israeliene în primele săptămâni ale războiului.
„Hamza a fost totul pentru mine... în timp ce suntem plini de umanitate, ei [Israelul] sunt plini de crimă și ură”, a spus Dahdouh la televiziunea Al Jazeera.
Directorul de știri global al AFP, Phil Chetwynd, a declarat că agenția a fost „șocată” de moartea lui Mustafa și că gândurile sale se îndreaptă către familia acestuia.
„Condamnăm cu fermitate toate atacurile împotriva jurnaliștilor care își fac treaba și este esențial să avem o explicație clară a ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat Chetwynd.
Cine erau cei doi jurnaliști uciși în Gaza
Mulțimi de oameni s-au adunat duminică mai târziu la înmormântare, unde Dahdouh a fost văzut în lacrimi, sărutând mâna fiului său mort.
„Lumea ar trebui să vadă cu doi ochi, nu cu un ochi israelian. Ei ar trebui să vadă tot ce se întâmplă cu poporul palestinian”, a spus Dahdouh.
„Ce le-a făcut Hamza lor [israelienilor]? Ce le-a făcut familia mea? Ce le-au făcut civilii? Nu le-au făcut nimic, dar lumea închide ochii la ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza”, a mai spus acesta.
Wael Dahdouh a fost rănit într-un atac israelian în decembrie, care a ucis și cameramanul Al Jazeera Samer Abu Daqqa. Canalul din Qatar a pierdut trei jurnalişti de la începutul războiului Israel-Hamas, pe 7 octombrie.
Thuria, în vârstă de 30 de ani, a lucrat cu AFP din 2019 și a lucrat și cu alte instituții media internaționale.
Thuria și Hamza Wael Dahdouh au fost însărcinați să filmeze consecințele unui atac asupra unei case din Rafah, iar mașina lor a fost lovită în timp ce se întorceau, au declarat corespondenții AFP.
„Suntem în stare de șoc”, a scris Christophe Deloire, de la grupul Reporteri Fără Frontiere, duminică pe X, numind situația un „măcel fără sfârșit”.
Câți jurnaliști au fost uciși în Gaza de la începutul războiului
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor spune că cel puțin 79 de jurnaliști și profesioniști din media, marea majoritate palestinieni, au fost uciși de la începutul războiului.
În mai 2022, Shireen Abu Akleh, o jurnalistă palestiniană cunoscută care lucra pentru Al Jazeera, a fost ucisă în timp ce transmitea despre un raid israelian în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania ocupată.
Armata israeliană a recunoscut ulterior că unul dintre soldații săi probabil a împușcat-o pe jurnalistă – care purta cască și vestă antiglonț inscripționate cu „presa” – după ce a confundat-o cu un militant Hamas.
Editor : M.I.