Uniunea Europeană va găsi, dacă va fi nevoie, o modalitate de a ocoli veto-ul premierului ungar Viktor Orban pentru a aproba fondul special de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Euronews.
Pachetul, menit să ofere Kievului sprijin financiar până în 2027 și să acopere deficitul bugetar în creștere al țării, este blocat de Ungaria, care a lăsat astfel Bruxelles-ul fără posibilitatea de a ajuta Ucraina.
După summit-ul dramatic de la mijlocul lunii decembrie, în care Orban și-a pus în practică amenințarea și a împiedicat votul unanim, liderii UE urmează să se reunească pe data de 1 februarie pentru a încerca din nou aprobarea sprijinului financiar pentru Ucraina.
„Cred că este foarte important să ne punem de acord, toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, pentru ca Ucraina să primească cele 50 de miliarde de euro pentru patru ani”, a declarat președintele Comisiei Europene, în timpul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția.
„Aceasta este faza în care ne aflăm acum. Ne pregătim pentru Consiliul European extraordinar de la 1 februarie. Este o muncă grea. Am discutat multe chestiuni diferite”, adaugă ea.
Înaintea reuniunii, oficialii ungari au lansat două cereri cheie în schimbul ridicării veto-ului: împărțirea banilor în patru tranșe anuale, ceea ce i-ar permite lui Orban să blocheze ajutorul într-o etapă ulterioară, și prelungirea termenului de cheltuire a fondurilor de redresare COVID-19, ceea ce ar da Budapestei mai mult timp pentru a debloca cele aproximativ 27 de miliarde de euro care trebuiau să fie alocate Ungariei.
Von der Leyen nu a comentat aceste solicitări, dar a precizat că blocul va găsi o modalitate de a aproba fondul de 50 de miliarde de euro - cu sau fără binecuvântarea Ungariei.
„Prioritatea mea personală este de a avea un acord cu cele 27 (de țări). Iar dacă acest lucru nu este posibil, suntem pregătiți pentru un acord cu 26 dintre ele”, a declarat șefa Comisiei Europene.
„Dar susțin cu tărie și prefer un acord cu toate cele 27 de state”, adaugă ea.
Deși oficialii UE au evitat să discute în mod public despre un astfel de plan B, declarația lui von der Leyen reflectă faptul că se lucrează intens pentru a evita repetarea fiascoului din decembrie. Financial Times a relatat anterior că Bruxelles-ul pregătește o alternativă care ar permite Comisiei să împrumute 20 de miliarde de euro de pe piețele financiare.
În timpul unei întâlniri bilaterale la Davos, von der Leyen i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că executivul său va depune eforturi pentru „asigurarea mijloacelor de redresare, reconstrucție și reformă” prin intermediul mecanismului propus.
„Ne-am concentrat asupra necesității de a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la summit-ul din februarie. Ucraina speră să se ajungă la un consens pe această temă”, a declarat Zelenski după întâlnire.
Tot marți, Ursula von der Leyen a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial, în care a subliniat necesitatea urgentă de a oferi Ucrainei „o finanțare previzibilă pe parcursul anului 2024, dar și după aceea”. Obiectivul a devenit și mai important în contextul impasului legislativ de la Washington, unde noi finanțări sunt blocate de republicani.
„Ucraina poate învinge în acest război. Dar trebuie să continuăm să le dăm putere rezistenței lor”, a declarat von der Leyen în fața audienței de la Davos.
„Ei au nevoie de o aprovizionare suficientă și susținută cu arme pentru a apăra Ucraina și a-și recâștiga teritoriul de drept. Ei au nevoie de capacități pentru a descuraja viitoarele atacuri ale Rusiei. Și au nevoie, de asemenea, de speranță”, a continuat ea.
„Ei au nevoie să știe că, prin lupta lor, vor câștiga un viitor mai bun pentru copiii lor. Iar viitorul mai bun al Ucrainei se numește Europa”, a mai adăugat șefa Comisiei Europene.
Editor : C.L.B.