Afganii își vând toate lucrurile din casă pentru puțină mâncare. "Eu nu am un dolar, iar bogații bagă în buzunare miliardele din Vest"

Data publicării:
oameni in kabul
Afganii mai au doar o singură soluție pentru a fugi din țară. FOTO: Profimedia Images

Foametea ar putea deveni cea mai gravă dintre numeroasele crize din Afganistan. Oamenii din Kabul au ajuns atât de săraci, încât se adună zilnic în piață pentru a-și vinde lucrurile din casă în speranța că vor face rost de bani de pâine. Cea mai mare spaimă a lor este că prețul mâncării a crescut și că abia au ce pune pe masă copiilor.

Milioane de afgani trăiesc într-o sărăcie extremă într-o țară care a primit sume uriașe ca ajutor extern. Banii rămași care i-ar putea ajuta, în jur de 9 miliarde de dolari, au fost blocați în rezerve ale băncilor centrale pentru a fi protejați de talibani.

În fiecare dimineață, sute de muncitori din construcții se adună într-una din piețele în aer liber din Kabul în căutarea unui loc în care să muncească măcar cu ziua. În oraș, proiectele în construcții au fost stopate, iar băncile sunt închise, scrie BBC.

Oamenii acuză că o elită coruptă a făcut ilegal averi uriașe în ultimii 20 de ani.

"Oamenii bogați se gândesc doar la ei, nu la cei săraci. Eu nici măcar nu pot cumpăra pâine. Nu găsesc un singur dolar, iar restul oamenilor bogați își îndeasă în buzunar dolarii primiți ca ajutoare din Occident. Nimănui nu-i pasă de oamenii săraci. Când ajutorul a venit din afară, oamenii de la putere s-au asigurat că banii vor ajunge la rudele lor, nu la cei săraci.", a spus furios Hayat Khan, care își caută acum un loc de muncă.

În Kabul, în ultima săptămână, toți oamenii vorbesc despre prețul mâncării și sunt disperați că nu vor avea mâncare pentru copii. Prețul alimentelor au crescut, iar milioane de afgani se luptă să-și hrănească familiile.

În toate piețele, oamenii au ajuns să își vândă lucrurile din case pentru bani de mâncare. În fiecare zi, acolo se adună căruțe pline cu covoare, televizoare, veselă și tacâmuri, cauciuc. Mulți vând, dar puțini cumpără pentru că nu sunt bani, iar disperarea crește.

Oamenii se tem de faptul că vor rămâne fără drepturi, mai ales femeile, dar spaima de a merge la culcare flămând devine și mai urgentă..

Țările care doresc să-i ajute pe afgani, dar resping conducerea talibană se confruntă cu o mare dilemă. Pentru ca oamenii să poată lucra pentru a câștiga bani, pentru a trăi și pentru a mânca, conducerea talibanilor ar trebui să fie recunoscută, dar țările care au luptat contra lor nu pot accepta asta. Alternativa ar putea fi mai rea: mai multă sărăcie, mai mulți refugiați, mai mulți copii subnutriți, riscul ca Afganistanul să devină din nou un stat eșuat și un teren de oportunități pentru extremiștii jihadiști.

Într-o comunitate care poartă de 40 de ani cicatricile războiului, poveștile sunt dramatice. O familie a vândut tot din casă ca să plece în Pakistan. Asta după ce mama, profesor unversitar, nu a mai putut merge la muncă. Nici fiica ei nu a mai putut merge la școală.

"Sunt atât de tristă. Inima îmi arde din ziua în care am luat decizia de a pleca. Ce aș fi putut însă să fac? Dacă rămânem, nu cred că ne vor lăsa să muncim sau să ne permită educația. Cum pot să-mi hrănesc familia? Pot accepta să-mi fie mie foame, dar nu-mi pot privi copiii înfometați", spune femeia.

Cea mai nouă criză a Afganistanului se referă acum la nevoi fundamentale – mâncare și siguranță. Programul Alimentar Mondial (PAM) estimează 93% dintre afgani nu au  suficientă mâncare, iar acest procent a crescut de când talibanii au preluat controlul asupra țării. Acum o lună, acest procent era de 80%.

Citește și: Cea mai mare frică a afganilor. Încă de la primele ore ale dimineții, bărbații s-au adunat la cozi uriașe în fața bancomatelor

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...