Aeroportul Gatwick din Londra s-a redeschis parţial. Operatorul dronei nu a fost identificat

Data publicării:
gatwick

Pistele aeroportului Gatwick din Marea Britanie au fost redeschise iar câteva zboruri şi-au reluat activitatea, după ce aeroportul a fost închis timp de 36 de ore din cauza depistării unei drone, scrie The Guardian.

aeroportul gatwick inchis

Gatwick a comunicat că „măsuri adiţionale” luate de poliţie şi armată au permis unor avioane să zboare din nou, deşi cel puţin 100 dintre cele 753 de zboruri programate pentru vineri urmau să fie anulate iar multe dintre ele au fost amânate deja.

Peste 126.000 de pasageri urmau să decoleze de pe Gatwick vineri, după ce joi 110.000 pasageri au fost afectaţi de anulările de joi. O primă aterizare a unui avion din China a avut loc ora locală 06:00 iar prima decolare, a unui avion aparţinând companiei de stat norvegiene, a decolat spre Laponia imediat după.

Operatorul dronei care a cauzat acest haos nu a fost încă identificat, însă nu au existat depistări ale unei drone de joi seara, a informat aeroportul.

Poliţia din Sussex a informat că urmăreşte  mai multe piste printre care şi posibilitatea unui protest de mediu, mai mulţi rezidenţi din zonă plângându-se constant de zgomotul creat de avioanele care aterizează şi decolează de pe Gatwick. Pistele aeroportului au fost închise pentru prima oară miercuri seara.

Secretarul Transporturilor, Chris Grayling, care a declarat joi că „drone substanţiale” au cauzat haosul, a recunoscut vineri că nu este sigur dacă a fost vorba de una sau mai multe drone. El a negat că a ignorat avertizările şi a informat că plănuieşte să organizeze discuţii cu aeroporturile din Marea Britanie pentru a vedea ce se poate învăţa din acest incident, cu scopul de a preveni noi astfel de incidente în viitor.

„Este ceva fără precedent în lume ... Va trebui să învăţăm foarte repede din ce s-a întâmplat ... intenţionez să organizeze discuţii cu aeroporturile din Marea Britanie”, a afirmat el.

Grayling a declarat că mai multe măsuri, printre care şi „capacităţi militare” sunt implementate pentru a asigura pasagerii că sunt în siguranţă atunci când zboară.

Autoritatea de Aviaţie Civilă a informat că pasagerii nu pot primi compensaţii pentru că este vorba de circumstanţe extraordinare. Grayling a declarat că va discuta cu companiile de asigurări, sperând că vor avea „o viziune deschisă” privind cererile pasagerilor.

Mai mulţi politicieni şi entităţi din aviaţie au cerut legi mai stricte privind dronele după acest incident, în care 800 de zboruri au fost anulate până miercuri seara. Joi dimineaţă la ora locală 3:01 pista s-a redeschis, însă a fost închisă din nou după 45 de minute după ce au fost depistate din nou drone.

Sursă: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri