Copiii sirieni care fug din calea jihadiștilor ISIS de pe frontul din Raqqa par captivi într-un labirint fără ieșire. Martori ai cruzimii umane în teatrul de operațiuni din Siria, aceștia nu sunt recrutați doar de către membrii grupării teroriste, ci și de milițiile locale care luptă împotriva Statului Islamic, spun oficialii ONU, potrivit NY Times.
Fuga din calea lunetiștilor și a raidurilor aeriene sau spaima de a fi mușcați de scorpioni – sunt doar câteva dintre pericolele iminente cu care se confruntă familiile de sirieni care caută o scăpare oricât de mică de sub teroarea războiului.
ONG-urile umanitare și oficialii ONU spun că mulți dintre copiii sirieni sunt ademeniți cu arme, bani și cu un „sentiment exagerat de importanță” ca să fie apoi folosiți de către milițiile locale în schimburile de focuri cu jihadiștii.
Paulo Sergio Pinheiro, președintele Comisiei Internaționale de Anchetare a Republicii Arabe Siriene, a precizat că în ultimele luni a remarcat o „creștere semnificativă a recrutării de copii” în rândul Forțelor Democratice Siriene. O acuzație pe care luptătorii kurzi și milițiile arabe, organizate sub numele generic al Forțelor Democratice Siriene, susținute de SUA, o neagă cu vehemență.
Mustafa Bali, purtătorul de cuvânt al FDS, a replicat că, din contră, milițiile luptă împotriva recrutărilor de copii: „Cum putem fi acuzați de așa ceva? Neg toate aceste afirmații”.
Situația pe care o descriu medicii din cadrul organizațiilor umanitare privind copiii care au reușit să evadeze din Raqqa, reduta ISIS pe teritoriu sirian, este aceea a unei profunde apatii față de stimuli fizici, cum ar fi înțepătura unui ac de seringă. Doctorul Rajia Sharhan, care lucrează pentru UNICEF, spune că, de obicei, un copil la vârsta de 2 ani este „dificil de examinat medical”, deoarece „plânge, se zbate, iar asta e normal”. Dar copiii sirieni nu opun nicio formă de rezistență, ci „doar se uită la mine, ca și cum mi-ar spune: Fă ce vrei”, explică Sharhan, adăugând că acesta poate fi un reflex clar al suferințelor prin care aceștia trec.
NY Times mai notează că mulți copii au constant coșmaruri și își roagă mamele să-și acopere trupul de sus până jos cu haine, așa cum cere gruparea teroristă. De asemenea, copiii se joacă foarte des de-a războiul, împărțindu-se în luptători ISIS și miliții anti-ISIS. Această realitate cruntă poate fi observată în multe tabere de refugiați improvizate, unde bandana neagră legată la frunte și cântecele de propagandă jihadistă sunt omniprezente printre copiii sirieni.
Într-un sondaj recent efectuat în Siria, și nu doar în zonele controlate de ISIS, organizația Salvați Copiii constată că aproximativ jumătate dintre respondenții adulți susțin că au văzut copii care și-au pierdut abilitatea de a comunica sau au defecte acute de vorbire în urma experiențelor traumatizante.