Accidentul aviatic din Nepal produs în ianuarie și care a dus la moartea a 72 de persoane, printre care doi bebeluși, a fost provocat de o eroare gravă a piloților, care au oprit din greșeală motoarele, se arată într-un raport al anchetatorilor, scrie BBC.
În 15 ianuarie 2023, aeronava aparținând companiei Yeti Airlines, care zbura de la Kathmandu spre Pokhara s-a prăbușit. A fost considerat cel mai mortal accident aviatic din Nepal din ultimii 30 de ani.
Avionul s-a prăbușit în defileul râului Seti, la doar 1,5 km de aeroport și a dus la o amplă operațiune de salvare la care au participat sute de soldați nepalezi.
În aeronavă erau 72 de persoane, printre care doi bebeluși, patru membri ai echipajului și 15 cetățeni străini. Niciunul nu a supraviețuit.
Dipak Prasad Bastola, un inginer în aeronautică și unul dintre membrii echipei care a investigat cauza producerii tragediei, a spus că piloții au făcut o eroare catastrofală de pilotaj în timpul pregătirilor pentru aterizare.
Anchetatorii au stabilit că piloții au împins în poziția de aterizare manșele care controlează puterea motoarelor, confundându-le cu cele ale flapsurilor, astfel că motoarele nu au mai produs propulsia necesară pentru a ține avionul în aer.
„Datorită inerției, aeronava a zburat pentru încă 49 de secunde înainte să se lovească de sol”, a explicat Bastola, pentru Reuters.
În raport se mai menționează lipsa unei pregătiri tehnice adecvate și bazate pe abilități, volumul mare de muncă, stresul și nerespectarea procedurilor standard de operare ca factori care au dus la accident.
În document se subliniază că aeronava fusese întreținută corespunzător, nu avea defecte cunoscute și că piloții erau certificați conform reglementărilor Autorității Aviației Civile din Nepal.
Zeci de anchetatori din SUA, Canada, Franța și Singapore au fost implicați în anchetă.
Accidentele de aviație sunt frecvente în Nepal, adesea din cauza pistelor și a schimbărilor bruște de vreme care pot duce la condiții periculoase de zbor și aterizare.
Editor : G.M.