Accident sau misiune secretă de spionaj. Ce ținte militare a survolat balonul din China care s-a aventurat deasupra Americii

Data publicării:
balonul de spionaj al Chinei / siloz cu rachetă nucleară
Guvernul american nu a specificat ce obiective militare au fost supravegheate de balonul chinezesc, dar acesta pare să fi zburat în apropierea mai multor baze militare și silozuri de rachete balistice intercontinentale. Colaj foto: Profimedia Images

Când balonul de supraveghere al Chinei a intrat pentru prima oară în spațiul aerian american la nord de Insulele Aleutine din Alaska în data de 28 ianuarie, oficialii americani au crezut că sunt șanse mari ca acesta să își continue drumul pe o traiectorie nordică deasupra unor regiuni mai puțin populate, relatează Reuters. Aceștia s-au înșelat, însă, iar balonul a ajuns să survoleze mai multe obiective militare importante aparținând armatei americane.

La doar două zile după ce balonul chinezesc s-a aventurat deasupra teritoriului american, acesta a făcut ceva neașteptat: a încetinit, aproape plutind deasupra Canadei. Apoi, și-a schimbat cursul și s-a îndreptat spre sud pe o nouă traiectorie care l-a adus într-un final pe cerul de deasupra statului Idaho, potrivit oficialilor americani.

„Atunci am știut că este diferit”, a declarat unul dintre oficiali. Baloanele de spionaj ale Beijingului au mai pătruns în trecut deasupra teritoriilor americane, dar manevrele pe care acesta le-a făcut, îndreptându-se înspre obiective importante ale armatei americane, i-a alarmat pe cei de la NORAD – Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială.

SUA operează o bază militară și silozuri cu rachete nucleare în statul Montana, care are graniță cu Idaho.

avioane militare bază a forțelor aeriene SUA
Printre țintele survolate de balonul chinezesc se numără baza militară Malmstrom din Montana, cu ale sale 150 de silozuri cu rachete balistice intercontinentale, și baza militară Offutt din Nebraska, unde se găsește și Comandamentul Strategic al Statelor Unite, care conduce forțele nucleare americane. Foto: Profimedia Images

Apariția pe cerul nord-american a balonului chinezesc a provocat un scandal politic în Statele Unite și l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să își anuleze vizita la Beijing, programată inițial pentru perioada 5-6 februarie, pe care ambele state mizau pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale.

Președintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută opțiuni militare pentru rezolvarea crizei care la acea vreme era încă secretă, dar continua să se intensifice.

Oficialii americani au venit cu un plan de doborâre a balonului în timp ce traversa spațiul aerian de deasupra Montanei. 

Baze ale forțelor aeriene americane și silozuri cu rachete nucleare

În ciuda tuturor măsurilor de siguranță luate, comandanții militari au considerat că riscul unui accident nedorit era încă prea mare, iar misiunea a fost anulată.

Un oficial american a spus că rămășițele balonului s-ar fi prăbușit la pământ pe o rază de cel puțin 11 kilometri, ceea ce ar fi reprezentat un pericol mortal pentru americani și ar fi putut avaria infrastructura de la sol.

Cea mai bună și sigură opțiune a fost până la urmă ca armata să distrugă balonul deasupra apei, potrivit oficialilor – în felul acesta, echipamentul chinezesc putea fi recuperat și studiat în detaliu de către serviciile de informații.

Guvernul american nu a specificat ce obiective militare au fost supravegheate de balonul chinezesc, dar acesta pare să fi călătorit în apropierea mai multor baze militare, precum Baza Forțelor Aeriene Malmstrom din Montana, care are în grijă 150 de silozuri cu rachete balistice intercontinentale, și Baza Forțelor Aeriene Offutt din Nebraska, unde se găsește și Comandamentul Strategic al Statelor Unite, care conduce forțele nucleare americane.

Distrugerea balonului chinez de către SUA a dus la o criză diplomatică între cele două țări. Foto: Profimedia Images

Balonul pare să fi explorat și zona Bazei Aeriene Whiteman din Missouri, care operează bombardierele B-2.

Unul dintre oficialii americani a spus că balonul avea abilitatea de a rămâne pe loc în zone în care curenții de aer ar fi trebuit să îl poarte mai departe dacă acesta ar fi fost în derivă.

„L-am văzut cum o făcea. Survola deasupra unor obiective. Mergea la stânga, la dreapta. L-am văzut cum manevra în curentul de aer. În acest fel opera”, a spus oficialul, care a adăugat că aeronava avea elice și cârme.

China pretinde că era vorba de un balon meteorologic care a deviat din greșeală de la cursul inițial

China spune că balonul era un aparat civil folosit, printre altele, în scop meteorologic, care a deviat de la curs înspre spațiul aerian american „în mod complet accidental”.

După ce balonul a fost observat în mai multe locuri deasupra Americii și în timp ce tensiunile creșteau în rândul populației, Blinken a decis să își anuleze vizita în China.

Pentagonul a anunțat vineri că se așteaptă ca balonul să continue să zboare deasupra teritoriului Statelor Unite timp de mai multe zile.

După ce aceste remarci au fost făcute publice, balonul a prins viteză, îndreptându-se spre coasta statului Carolina de Sud. Oficialii au spus că nu le este clar dacă viteza balonului a crescut din cauza accelerației artificiale sau a curenților de aer.

Biden a aprobat apoi planul de doborâre al balonului. Nasa a analizat și evaluat câmpul de rămășițe pe care doborârea balonului o va lăsa în urmă, pe baza traiectoriei obiectului și a vremii, iar o operațiune militară a început să se desfășoare pe mare și în aer.

rachetă-Sidewinder
Rachetă AIM-9 Sidewinder asemănătoare cu cea cu care a fost doborât balonul chinezesc. Captură foto: Twitter, @aviation07101

Mai multe avioane de luptă și avioane de realimentare cu combustibil s-au alăturat misiunii de doborâre a balonului, dar un singur avion F-22 a lansat racheta care a îndeplinit obiectivul principal.

Racheta AIM-9X Sidewinder a străpuns balonul în timp ce plutea la o altitudine de aproape 20 de kilometri, iar întreg aparatul s-a prăbușit în mare.

Resturile balonului s-au împrăștiat pe o zonă de 11 kilometri distanță, așa cum s-a prezis, dar cele mai multe au ajuns în apa de mică adâncime din apropierea coastei, la doar 14 metri adâncime.

„Asta o va face destul de simplă, de fapt”, a spus un oficial al armatei americane despre operațiunea de recuperare a rămășițelor balonului.

Odată ce misiunea s-a încheiat, guvernul american a anunțat și autoritățile de la Beijing, în timp ce Departamentul de Stat și-a informat aliații. China a condamnat acțiunea, spunând că America a avut o reacție exagerată.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri