Forţele guvernamentale siriene au lansat miercuri ofensiva terestră asupra enclavei rebele Ghouta de lângă Damasc, informează Reuters citând surse din ambele tabere, relatează Agerpres.
După 11 zile de bombardamente soldate cu sute de morţi, în ciuda planului Rusiei privind un armistiţiu zilnic de cinci ore, trupele regimului de la Damasc încearcă să câştige teren în zona de suburbii şi ferme pe care încă o mai controlează rebelii, în apropierea capitalei.
Armistiţiul de 30 de zile cerut de Consiliul de Securitate al ONU nu a intrat în vigoare. Moscova şi Damascul susţin că există combatanţi care nu au fost incluşi în acordul de încetare a focului.
Ofensiva de miercuri a avut ca ţintă zona Hawsh al-Dawahra, la extremitatea estică a enclavei Ghouta.
Organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului afirmă că înaintarea forţelor guvernamentale constituie reluarea unui asalt început duminica trecută şi că rebelii au provocat pierderi grele atacatorilor.
Un oficial al uneia dintre grupările insurgente a declarat că luptele sunt un „du-te-vino".
Un comandant al alianţei militare care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad a susţinut însă că la asalt participă o unitate de elită a armatei participă la asalt şi că ofensiva a înregistrat progrese.
În enclava Ghoutei Orientale, regimul Assad și aliații săi militari, Rusia și Iranul, utilizează o „strategie de supraviețuire politică” despre care ei cred că „s-a dovedit utilă în trecut”, este de părere analistul Frederic C. Hof, directorul Centrul pentru Oreintul Mijlociu Rafif Hariri al think tank-ului Atlantic Council.
Această strategie, subliniază expertul, se bazează, ca factor ofensiv, pe o „teroare de stat” care presupune „uciderea în masă a civililor” într-un „efort de a separa populația de rebelii înarmați” și, prin urmare, de a determina „capitularea rebelilor” prin apelul la „masacru”.