Live Text A 91-a zi de razboi. Rușii spun despre planul de pace italian că este o „fantezie”. Niciun acord în UE pentru noi sancțiuni

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0692447843
O vedere aeriană a unor clădiri rezidențiale avariate din Mariupol. Foto: Profimedia Images
Din articol
Olaf Scholz: Victoria nu pare să fie o opțiune pentru Ucraina Ucraina denunță decizia lui Putin de a acorda forțat pașapoarte rusești ucrainenilor din regiunile ocupate Prințul Charles s-a întâlnit cu refugiații ucraineni de la Romexpo Elveția confiscă active de peste 100 de milioane de dolari ale unui apropiat al fostului președinte Iankuovici „Slovacia este următoarea” dacă Rusia învinge Ucraina, avertizează premierul slovac Doi oameni au fost uciși, iar șapte au fost răniți în bombardamente ale rușilor la Harkov Kuleba: Rusia șantajează comunitatea internațională prin blocarea porturilor ucrainene Germania: UE nu s-a pus încă de acord pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei Ucrainenii din regiunile ocupate pot primi mai repede cetățenia rusă. Putin a semnat decretul Rusia spune că planul de pace italian pentru Ucraina este o „fantezie” Premierul eston: Trebuie evitată o pace negociată prost pentru Ucraina. Am făcut greşeala asta de 3 ori: Georgia, Crimeea și Donbas FOTO Insula Șerpilor, transformată de ruși într-un „crucișător de nescufundat”. Imagini din satelit arată activitate intensă pe insulă Henry Kissinger spune că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei Lituania ajută Ucraina cu echipamente militare de 15,5 milioane de euro Rușii și-au aruncat propriii camarazi morți, iar ucrainenii le-au găsit cadavrele la marginea unei păduri Putin este „un bătrân nebun”, spune un soldat rus într-o convorbire interceptată Comandantul batalionului Azov și-a sunat soția din captivitate: „A fost un apel scurt” Rusia spune că este pregătită să asigure un coridor umanitar pentru navele care exportă alimente din Ucraina „Pur și simplu șterg Severodonetk de pe fața pământului”' Zelenski spune că va negocia direct doar cu Putin Aproape 240 de copii uciși în Ucraina 200 de cadavre descompuse, găsite într-un subsol din Mariupol. Rudele pot îngropa morții doar dacă declară că ucrainenii sunt de vină Avertismentul lui Soros: Civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina Situaţia din regiunea Lugansk „se înrăutăţeşte din oră în oră” Miza disputei dintre Ankara și Stockholm, cu care Turcia amenință să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO Pe măsură ce Putin rămâne fără soldați în Ucraina, rușii încearcă să-i recruteze la maratoane, concerte sau pe stradă Consilier: 22.000 de oameni ar fi murit în Mariupol Zelenski: Situația din Donbas este extrem de dificilă Cele mai recente informații privind desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

Armata rusă încearcă cu orice preț să cucerească întreaga regiune Lugansk, din Donbas. Și-a intensificat ofensiva cu scopul de a „distruge totul”, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rușii și-au aruncat acolo toate forțele pe care le mai au. În regiunea Luhansk, rușii avansează din toate direcțiile deodată, spune și guvernatorul regional. Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense la Severodonețk, un oraș strategic și una dintre ultimele redute. Ucrainenii luptă să apere Donbasul, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk și este controlat parțial din 2014 de separatiștii pro-ruși. Putin susține că a trimis armata pentru a salva populația de acolo de genocid. Va fi o ofensivă de durată. Armata rusă va continua operațiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi atinse, a anunțat ieri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ucraina isw
Sursa: Institute for the Study of War

Olaf Scholz: Victoria nu pare să fie o opțiune pentru Ucraina

ACTUALIZARE 23.00 Cancelarul german Olaf Scholz spune că victoria „nu pare să fie o opțiune” pentru Ucraina și afirmă că Berlinul „așteaptă ca Putin să spună că obiectivele războiului au fost atinse”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina denunță decizia lui Putin de a acorda forțat pașapoarte rusești ucrainenilor din regiunile ocupate

ACTUALIZARE 21:39 Ucraina a denunțat decizia ocupanților ruși de a implementa o procedură rapidă și simplificată de acordare a pașapoartelor rusești ucrainenilor din regiunile ocupate și spune că aceste acțiuni reprezintă o „încălcare flagrantă” a integrității sale teritoriale.

„Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Ucraina spune că această decizie a rușilor reprezintă o încercare de „confiscare a teritoriilor ucrainene pentru ocuparea și integrarea lor juridică, politică și economică în Rusia”.

Regiunea Herson a fost cucerită integral de armata rusă după lansarea invaziei din 24 februarie, în timp ce cea din Zaporojie este doar parţial controlată de invadatori. Rezidenţii din aceste teritorii ocupate sunt vizaţi de „procedura simplificată” instituită de dictatorul rus prin decret, miercuri.

Ministerul ucrainean de externe a spus că această măsură „deschide calea obligării locuitorilor din teritoriile ocupate temporar de armata rusă să obţină cetăţenia rusă”.

Ucraina spune că o astfel de măsură reprezintă o „încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei” şi a „normelor şi principiilor dreptului internaţional”.

„Decretul prezidenţial rus este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea consecinţe” asupra „apartenenţei locuitorilor din teritoriile temporar ocupate de Rusia la cetăţenia ucraineană”, potrivit MAE de la Kiev.

Prințul Charles s-a întâlnit cu refugiații ucraineni de la Romexpo

ACTUALIZARE 21:20 Prinţul Charles, aflat în vizită în România, s-a întâlnit, miercuri, cu refugiaţi ucraineni, la centrul amenajat la Romexpo pentru a-i ajuta pe cei care fug de războiul din ţara vecină.

În sala în care refugiaţii se înregistrează pentru formalităţi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, i-a explicat, în faţa unei hărţi, moştenitorului Coroanei britanice modul în care România a acţionat în criza refugiaţilor.

În continuare, Prinţul Charles a vizitat o sală unde se depozitează produse alimentare, jucării şi hrană pentru animale de companie, în care unii copii alergau printre cei prezenţi şi se filmau cu telefonul. Într-un colţ, Tatiana, de şapte ani, ţinea un buchet mare de flori pe care i l-a oferit Prinţului din partea copiilor ucraineni. El a mai primit un coş cu mici obiecte de lemn pictate.

Mama Tatianei, Diana, este din Nikolaev şi spune că a venit în România în urmă cu o lună şi jumătate. Pentru că tatăl ei este din Republica Moldova, vorbeşte româneşte.

Aici am fugit eu cu patru copii deodată, fără bărbat, a povestit ea, menţionând că soţul ei a venit în Bucureşti în urmă cu o săptămână şi jumătate, deoarece a fost scutit de încorporarea în armată, fiind tată a patru copii.

Diana exclude ideea de a pleca în altă ţară mai departe. Ea spune că vrea să rămână în România sau să se întoarcă la un moment dat în ţara sa. Eu măcar ceva înţeleg, mărturiseşte femeia.

Tot din Nikolaev a venit în România Ilona, de 39 de ani, cu cele două fiice, Milana, de cinci ani, şi Arina, de 15 ani. Povesteşte că apartamentul ei din Ucraina a fost distrus de bombardamente şi de aproape trei luni locuieşte la Galaţi.

La Centrul de la Romexpo, cei care s-au refugiat din calea războiului pot primi diferite produse, în baza unor vouchere.

Vizita a fost scurtă, dar cred că a plecat dânsul cu o idee foarte bună despre modul în care România a reacţionat per total, România şi sprijinul organizaţiilor internaţionale. Ce a văzut este cum am lucrat la nivel de cetăţean, la nivel de organizaţii non-guvernamentale, la nivel de autorităţi locale, a spus Raed Arafat, după plecarea Prinţului Charles.

El a spus că mesajul acestuia către familiile ucrainene a fost unul de încurajare şi de speranţă că se vor întoarce la ei acasă cât mai curând.

Elveția confiscă active de peste 100 de milioane de dolari ale unui apropiat al fostului președinte Iankuovici

ACTUALIZARE 20:55 Iuri Ivaniușcenko, un asociat al fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, fugit din țară după evenimentele din 2014, urmează să fie sancționat de guvernul elvețian. Elveția va confisca 100 de milioane de dolari în active ale lui Ivaniușcenko și ale familiei sale, înghețat după evenimentele din Ucraina din 2014.

Guvernul elvețian a subliniat că măsura nu are legătură cu sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

Elveția a înghețat activele lui Ianukovici și ale apropiaților săi la puțin timp după fuga acestuia din Ucraina, în 2014.

„Slovacia este următoarea” dacă Rusia învinge Ucraina, avertizează premierul slovac

ACTUALIZARE 20:03 Premierul slovac, Eduard Heger, a declarat, miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina „trebuie să câştige” războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar „dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea”.

Heger a criticat statele UE pentru dependenţa lor faţă de energia rusească şi a arătat că ţara sa şi-a asumat deconectarea totală şi cât mai rapid posibil de gazul rusesc, de care însă Slovacia este în continuare dependentă într-o anumită măsură, mai ales că este o ţară fără ieşire la mare, astfel că are nevoie de sprijinul blocului comunitar.

„Suntem o ţară interioară şi avem nevoie de aceeaşi fiabilitate (a livrărilor de petrol şi gaze) ca partenerii din jurul nostru”, a explicat el, potrivit EFE și CNN, citate de Agerpres.

Premierul slovac i-a îndemnat astfel pe liderii europeni ca în relaţiile cu Rusia „să înceteze compromisurile” faţă de principiile lor. „Pur şi simplu am renunţat prea mult timp la valorile noastre în schimbul petrolului şi gazului ieftin”, a criticat Eduard Heger, în opinia căruia „compromisurile cu (preşedintele rus Vladimir) Putin au provocat un război în Ucraina”.

El a mai cerut blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina şi cu ţările Balcanilor Occidentali pentru elaborarea unor „reguli standardizate astfel încât ele să poată adera la UE”.

Dar unii lideri europeni au respins deja posibilitatea ca Ucraina să beneficieze în urma invaziei ruse de o aderare rapidă la UE în afara procesului obişnuit, care în mod normal durează mai mulţi ani.

Doi oameni au fost uciși, iar șapte au fost răniți în bombardamente ale rușilor la Harkov

ACTUALIZARE 19:57 Oficiali regionali ucraineni au anunțat că doi oameni au fost uciși după bombardamentele rușilor în regiunea Harkov. Mai exact, ucrainenii uciși erau din Balaklia.

Natalia Popova, consiliera șefului consiliului regional din Harkov a spus, de asemenea, că șapte persoane au fost rănite în bombardamente, iar printre acestea se numără și un copil care se află în stare critic.

Balaklia se află la nord-vest de Izium, oraș ocupat de invadatori și care este folosit de aceștia ca rampă de lansare pentru atacuri.

Kuleba: Rusia șantajează comunitatea internațională prin blocarea porturilor ucrainene

ACTUALIZARE 19:07 Rusia încearcă să șantajeze comunitatea internațională prin oferta sa de a debloca porturile ucrainene dacă sancțiunile sunt atenuate, spune ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Oficialul ucrainean a făcut declarațiile la Forumul Economic Mondial de la Davod, în Elveția.

„Este vorba de șantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai clar de șantaj în relațiile internaționale”, a spus Kuleba.

El a avertizat că dacă Rusia nu renunță la blocada împotriva exporturilor de grâne din Ucraina, întregul ciclu agricol va fi întrerupt, iar lumea se va confrunta cu o criză alimentare pe mai mulți ani.

„Când procedezi în acest fel, practic spui nu negocierilor. Dacă Rusia ar fi preferat discuțiile în locul războiului, atunci și noi am fi procedat diferit.

Această strategie, de a oferi concesii, a fost folosită din 2014 până în 24 februarie 2022. Facem concesii aici, facem concesii acolo, va ajuta să prevenim războiul. A eșuat. Opt ani de folosire a acestei strategii au dus la vărsare de sânge în Donbas și la situația în care rachete lovesc Kievul ”, a mai spus șeful diplomației ucrainene.

„Ucraina suferă mai mult decât Rusia. După trei luni de război, mesajul meu este simplu: Omorâți exporturile rusești. Nu mai cumpărați din Rusia și nu le mai permiteți să vă folosească banii pentru a investi în această mașinărie de război, de ucis și de distrus”, a concluzionat Kuleba.

Germania: UE nu s-a pus încă de acord pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 18:33 Guvernul german speră că negocierile privind o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei să fie finalizate în curând, însă spune că ele nu vor fi o temă de discuție la summit-ul liderilor europeni care urmează să se desfășoare, a spus un oficial de la Berlin, miercuri, conform Reuters.

De asemenea, la summit nu va fi luată nici decizia privind statutul de țară-candidată al Ucrainei, a mai transmis sursa citată.

Ucrainenii din regiunile ocupate pot primi mai repede cetățenia rusă. Putin a semnat decretul

ACTUALIZARE 16.59 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care simplifică procesul de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunile ucraiene Herson și Zaporijia, ocupate de ruși.

Decretul extinde un sistem disponibil din 2019 pentru locuitorii din zonele controlate de separatiștii proruși din regiunile Donețk și Lugansk. Solicitanții nu trebuie să fi locuit în Rusia, nu trebuie să prezinte dovezi că au fonduri suficiente sau să dea examen de limba rusă.

Regiunea Herson se află sub controlul deplin al trupelor ruse, în timp ce Zaporijia este controlată parțial. Moscova susține că ambele regiuni ar putea deveni parte a Rusiei.

Rusia spune că planul de pace italian pentru Ucraina este o „fantezie”

ACTUALIZARE 16.59 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că planul de pace italian pentru Ucraina este o „fantezie”, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, a prezentat liniile generale ale planului și a spus că a discutat despre el cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul unei vizite la New York.

Planul ar implica organizații internaționale, ca ONU, UE și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care să acționeze ca facilitatori pentru a organiza încetarea focului, a explicat Di Maio.

„Nu poți furniza Ucrainei arme cu o mână și să vii cu planuri pentru o rezolvare pașnică a situației cu cealaltă”, a reacționat Zaharova.

Premierul eston: Trebuie evitată o pace negociată prost pentru Ucraina. Am făcut greşeala asta de 3 ori: Georgia, Crimeea și Donbas

ACTUALIZARE 14.25 Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă, astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acţiuni agresive, a declarat, miercuri, şefa guvernului eston Kaja Kallas, potrivit Reuters. ''Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greşeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas'', a adăugat ea.

''Trebuie să evităm o pace nefavorabilă, o pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi'', a spus Kallas într-un discurs la Stockholm.

''Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie", a mai spus premierul eston. 

Pe de altă parte, liderii diplomaţiilor din Consiliul Statelor de la Marea Baltică au avertizat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei va avea ''un impact negativ pe termen lung'' asupra securităţii regionale.

FOTO Insula Șerpilor, transformată de ruși într-un „crucișător de nescufundat”. Imagini din satelit arată activitate intensă pe insulă

ACTUALIZARE 14.00 O dronă ucraineană TB2 distrusă a fost recuperată în ultimele zile în largul coastei României arătând eforturile îndrăznețe ale ucrainenilor de a recuceri Insula Șerpilor. Insula stâncoasă de doar 17 hectare aflată în apropiere de coastele Ucrainei și României a devenit de o importanță strategică, pe măsură ce Rusia încearcă să-și mențină blocada asupra liniei de coastă ucrainene, scrie The Guardian.

Ucraina a eșuat în încercarea de a recuceri insula, pierdută în primele zile ale războiului. În weekend, o navă sub pavilion togolez care trecea pe lângă Insula Șerpilor a fost avertizată de ruși să „părăsească apele teritoriale ale Rusiei, altfel vor fi folosite arme”, potrivit marinei ucrainene. Aceasta a echivalat cu „însușirea ilegală a teritoriului ucrainean”, a adăugat marina.

Marina Rusiei a dominat Marea Neagră de la începutul războiului, nu în ultimul rând pentru că Ucraina nu avea o forță maritimă reală. A pierdut trei sferturi sau mai mult din marina sa în timpul confiscării Crimeei de către Rusia în 2014, iar singura fregată rămasă a fost distrusă în mod deliberat la câteva zile după ce războiul a început pentru a preveni capturarea acesteia.

Citește continuarea AICI

Henry Kissinger spune că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

ACTUALIZARE 13.20 Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, veteran al diplomației SUA, a îndemnat Occidentul să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forțelor Rusiei în Ucraina, avertizând că ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei, transmite The Telegraph. El de asemenea a spus că în urma negocierilor dintre ruși și ucraineni, care ar trebui să înceapă în următoarele două luni, linia de demarcație ar trebui să fie „ideal” o întoarcere la „status-quo-ul de dinainte” de război.

Fostul șef al diplomației americane și arhitect al apropierii dintre SUA și China în timpul Războiului Rece a declarat în fața unei adunări de oameni la Davos că ar fi fatal pentru Occident să fie atras în starea de moment și să uite locul adecvat al Rusiei în balanța de putere europeană.

Kissinger a spus că războiul nu trebuie lăsat să mai continue pentru mult timp și a fost aproape să ceară Vestului să convingă Ucraina să accepte negocierile în termeni care se îndepărtează cu mult de actualele sale obiective de război.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a creea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. Ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseși”, a spus acesta.

Lituania ajută Ucraina cu echipamente militare de 15,5 milioane de euro

ACTUALIZARE 13.40 Lituania va livra 20 de vehicule blindate de tip M113, zece camioane militare şi tot atâtea vehicule de deminare, ”cu scopul de a sprijini în continuare apărarea împotriva Rusiei”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, citat de The Guardian.

Vehiculele valorează în total 15,5 milioane de euro.

”Sprijinul nostru este crucial pentru victoria Ucrainei şi pentru apărarea suveranităţii sale”, a transmis Anusauskas pe contul de Twitter.

El a adăugat că ”Lituania a oferit prima asistenţă înainte de începerea războiului”, iar în prezent caută constant modalităţi de oferire a unui sprijin suplimentar eficient, ”esenţial pentru viitorul Ucrainei”.

Anterior, Lituania a oferit Ucrainei sprijin militar în valoare de 100 de milioane de euro.

Rușii și-au aruncat propriii camarazi morți, iar ucrainenii le-au găsit cadavrele la marginea unei păduri

ACTUALIZARE 13.25 La câteva săptămâni după eșecul atacurilor prin care urmăreau să cucerească Kievul, cadavrele soldaților ruși sunt încă descoperite la marginea localităților prin care au trecut sau le-au ocupat pentru scurt timp în apropierea capitalei ucrainene. Ucrainenii care le găsesc spun că Rusia nu este mai deloc interesată să le recupereze. Echipa BBC a fost în Zavalivka și a vorbit cu ucrainenii care găsesc cadavrele rușilor și încearcă să le identifice, iar până la o eventuală revendicare le depozitează în trenuri frigorifice.

Locul din pădure în care era îngropat sumar cadavrul unui soldat rus a fost găsit după ce câinii au început să sape insistent acolo. Sătenii din Zavalivka au chemat autoritățile. O echipă militară ucraineană a ajuns la fața locului în costume de protecție și a îndepărtat cu grijă pământul. Au descoperit corpul unui bărbat, cu fața în jos, cu picioarele răsucite sub el. După uniformă era clar că era un soldat rus.

Cadavrul a fost luat și transportat într-un tren frigorific de la periferia Kievului, care funcționează acum ca morgă mobilă pentru rușii morți. Sacii de plastic alb sunt numerotați. În ziua în care echipa BBC a ajuns acolo erau 137 de saci.

Ucrainenii încearcă să identifice morții: asupra cadavrului tocmai adus, criminaliștii au găsit două carduri bancare, precum și insigne ale unei brigăzi ruse de artilerie.

"Măcar acesta are șanse să ajungă acasă", a spus un criminalist, arătând obiectele găsite, inclusiv o bucată a unui tricou imprimat cu sigla Armatei Rusiei.

Ulterior, s-a confirmat că bărbatul găsit era un tânăr soldat căsătorit din Siberia. Lângă geanta lui se afla o fotografie alb-negru.

Citește continuarea AICI

Putin este „un bătrân nebun”, spune un soldat rus într-o convorbire interceptată

ACTUALIZARE 13.15 Vladimir Putin e un bătrân senil, spune chiar un soldat de-ai săi într-o convorbire telefonică interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Discuția între militar și soția lui a avut loc după discursul rostit de liderul de la Kremlin la parada organizată de Ziua Victoriei la Moscova. Totodată, soldatul rus a ironizat faptul că Vladimir Putin şi-a propus să refacă Uniunea Sovietică.

Soţia soldatului rusMai pe scurt, declaraţia lui de azi era o aiureală. Ce legătură este între Odesa, Donbas, Suvorov, Monomah şi cel de-al Doilea Război Mondial? Mai pe scurt, după parada asta a lui, sincer, toată ziua am tremurat.

Soldat rusCe vrei de la el, e un bătrân nebun.

Citește continuarea AICI

Comandantul batalionului Azov și-a sunat soția din captivitate: „A fost un apel scurt”

ACTUALIZARE 12:16 Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul de trei luni a combinatului siderurgic Azovstal sunt ținuți în condiții „satisfăcătoare”, potrivit soției comandantului batalionului, care a vorbit la telefon cu Denis Prokopenko.

Comandantul batalionului Azov a putut să-și sune soția, „un apel scurt” spune Katerina, care a precizat că i s-a spus că prizonierii nu au fost supuși violenței. Nu este clar dacă Prokopenko a fost capabil să vorbească liber în timpul conversației.

„A spus că este „OK” și m-a întrebat cum sunt”, a spus Katerina Prokopenko pentru The Guardian marți. „Am auzit din alte surse că condițiile sunt mai mult sau mai puțin satisfăcătoare.”

Rusia spune că este pregătită să asigure un coridor umanitar pentru navele care exportă alimente din Ucraina

ACTUALIZARE 11:30 Rusia ar fi pregătită să pună la dispoziție un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să poată pleca din Ucraina, potrivit lui Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Rusiei, citat de Interfax.

Prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Sviridenko, declara luni că un coridor pe mare pentru trecerea în siguranță a navelor care exportă produse agricole din orașul-port Odesa trebuie să fie asigurat de comunitatea internațională pentru a ajuta Ucraina și pentru a evita foamea în lume.
navă transport grâne
Ucraina, al patrulea mare exportator mondial de cereale, a fost forţată de invazia rusească să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată spre Polonia și Slovacia sau pe Dunăre spre România. Foto: Profimedia Images

„Pur și simplu șterg Severodonetk de pe fața pământului”'

ACTUALIZARE 11:25 Trupele ruse avansează în estul Ucrainei și atacă orașele cheie, în special orașul industrial Severodonetk. Sergiy Gaidai, guvernatorul regiunii de est a Luganskului, a declarat că rușii au lovit Severodonetk cu rachete și focuri de artilerie, în încercarea de a-și consolida controlul asupra provinciei și de a avansa în Ucraina, scrie The Gurdiaan.

„Situația este foarte dificilă și, din păcate, se agravează”, a spus Gaidai, care a numit ofensiva rusă ca „fiind din toate direcțiile”.

„Armata rusă a decis să distrugă complet Severodonetk. Pur și simplu șterg Severodonetk de pe fața pământului ”, a spus el.

Mii de trupe au fost trimise să ocupe regiunea Lugansk, a spus Gaidai, adăugând că bombardamentul de la Severodonetsk a fost atât de intens încât a fost prea târziu pentru ca 15.000 de civili să poată pleca.

Totodată, primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a spus că mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate din cauza atacurilor aeriene care au lovit orașul peste noapte, dar că nu au fost victime.

Zelenski spune că va negocia direct doar cu Putin

ACTUALIZARE 11:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este dispus să vorbească direct doar cu Vladimir Putin și nu prin intermediari.

El a adăugat că, dacă președintele rus „înțelege realitatea” există posibilitatea de a găsi o ieșire diplomatică din conflict.

Zelenski a vorbit la Forumul Economic Mondial de la Davos unde a spus că Ucraina va lupta până când își va recupera întreg teritoriul.

Președintele ucrainean a spus că Moscova ar trebui să-și retragă trupele înapoi la liniile existente înainte ca Rusia să-și înceapă invazia pe 24 februarie.

„Acesta ar putea fi un prim pas către discuții”, a spus el.

From Kyiv, Ukraine, Ukraine President Volodymyr Zelensky addressed the 2002 World Economic Forum in Davos, Switzerland. PHOTO: Ukraine President's Office
Volodimir Zelenski vorbește la Forumul Economic Mondial de la Davos. Foto: Profimedia Images

Aproape 240 de copii uciși în Ucraina

ACTUALIZARE 10.50 Cel puțin 238 de copii au fost uciși în războiul din Ucraina, a transmis Procuratura Generală.

Alți 433 de copii au fost răniți.

Se crede însă că numărul victimelor este mult mai mare, deoarece bilanțul nu include și numărul celor uciși sau răniți în zonele ocupate de ruși.

200 de cadavre descompuse, găsite într-un subsol din Mariupol. Rudele pot îngropa morții doar dacă declară că ucrainenii sunt de vină

ACTUALIZARE 9.40 „Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului orașului-port devastat de ruși. Potrivit acestuia, potrivit unor estimări 22.000 de civili au fost uciși, dar e posibil ca numărul să fie mai mare. Sub ruinele unei clădiri bombardate au fost găsite 200 de cadavre. Morții nu pot îngropați decât dacă rudele dau o declarație video în care trebuie să spună  că vinovați sunt ucrainenii.

Petro Andrișcenko este consilier al primarului din Mariupol, a reușit să fugă din zonă, dar are informații de la oficialii care încă sunt blocați acolo, scrie CNN.

Potrivit lui Andrișcenko, oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război.

Consilierul crede că în realitate ar fi vorba de mult mai mulți civili uciși.

El a declarat că 200 de cadavre au fost găsite sub ruinele unei clădiri, în timpul acțiunii de înlăturare a molozului. Cadavrele au fost găsite în subsol, în stare avansată de descompunere, a spus consilierul.

„Orașul s-a transformat într-un cimitir”, a adăugat el.

Cei pe care rudele vor să îi îngroape potrivit credinței religioase nu pot recupera cadavrele decât dacă susțin într-o înregistrare video că decedații au fost victime ale armatei ucrainene.

Avertismentul lui Soros: Civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 9.10 Miliardarul american George Soros a atenţionat marţi că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina. În același timp, controversatul filantrop apreciază că Europa ar putea fi într-o „poziţie mai puternică” decât crede în ceea ce priveşte gazul rusesc.

„Invazia (Ucrainei de către Rusia - n.r.) a fost poate începutul celui de-Al Treilea Război Mondial şi civilizaţia noastră poate să nu-i supravieţuiască”, a declarat George Soros într-un discurs susţinut în cadrul unui dineu pe care el îl organizează în mod tradiţional la Davos (Elveţia), în marja reuniunii Forumului Economic Mondial.

Situaţia din regiunea Lugansk „se înrăutăţeşte din oră în oră”

ACTUALIZARE 8.40 Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, "se înrăutăţeşte din oră în oră", a declarat guvernatorul regional Serhii Gaidai.

"Situaţia este foarte dificilă şi, din păcate, nu face decât să se agraveze. Se înrăutăţeşte din zi în zi, din oră în oră", a spus el într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram.

"Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense" şi "armata rusă a decis să distrugă complet Severodoneţk", un oraş strategic la nord-vest de Lugansk, a adăugat guvernatorul.

Severodoneţk "este pe cale de a fi şters de pe faţa Pământului", a afirmat el, calificând situaţia "aproape critică".

Miza disputei dintre Ankara și Stockholm, cu care Turcia amenință să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO

ACTUALIZARE 8.30. Cererea Turciei ca Suedia și Finlanda să extrădeze 33 de persoane pare să întârzie considerabil demersurile de aderare la NATO ale celor două țări, arată o analiză Politico.

Când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că sunt „teroriști care stau în parlamentele anumitor țări”, pentru a-și justifica obiecțiile față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, parlamentara suedeză din opoziție Amineh Kakabaveh nu a avut nicio îndoială că s-a referit la ea.

„Desigur, Erdogan se referea la mine. Pentru Erdogan, orice susținător și orice apărător al kurzilor este un terorist”, a spus parlamentar
a independentă pentru Polititco.

Militantă cu vechime pentru drepturile kurzilor, ea a cerut guvernului suedez să-și sporească cooperarea cu PYD, un afiliat politic al grupului de miliție kurdă YPG din Siria, care a avut ciocniri cu forțele turce. Toamna trecută, ea a refuzat să acorde un sprijin extrem de important pentru candidatura liderului social-democrat Magdalena Andersson la funcția de prim-ministru al Suediei până când s-a asigurat că are suportul acesteia.

Citește continuarea AICI

Pe măsură ce Putin rămâne fără soldați în Ucraina, rușii încearcă să-i recruteze la maratoane, concerte sau pe stradă

ACTUALIZARE 8.15. Câteva centre mobile de înrolare ale armatei ruse au fost zărite sâmbătă în orașul siberian Novosibirsk, în apropiere de locul în care se organiza o cursă de semimaraton, scrie The Moscow Times. În lipsa declarării oficiale a războiului cu Ucraina, ceea ce i-ar permite Rusiei să introducă o mobilizare generală, astfel de centre de recrutare apar din ce în ce mai des în orașele rusești în timp ce Putin dispune de tot mai puțini soldați pe care să îi trimită să lupte în război.

„Punct mobil de selecție pentru serviciu contractual” - scrie cu litere albastre pe unul dintre camioane, mesajul fiind suspendat deasupra unei imagini cu un portavion și un avion de luptă. O altă fotografie de la eveniment îi arată pe ofițerii de recrutare plimbându-se printre alergători.

Invazia trupelor ruse în Ucraina, un război ce s-a purtat pe mai multe fronturi împotriva apărării înverșunate a ucrainenilor, a epuizat rezervele Moscovei de infanteriști ruși, potrivit analiștilor, iar oficialii din armata rusă se grăbesc să umple golurile lăsate de pierderile suferite pe câmpul de luptă.

Citește continuarea AICI

Consilier: 22.000 de oameni ar fi murit în Mariupol

ACTUALIZARE 8.00 „Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat marți un consilier al primarului orașului-port ucrainean ruinat.  

Petro Andrișcenko a spus că oficialii primăriei Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război – o cifră care nu poate fi verificată în mod independent. El a spus că cei care sunt încă blocați acolo se tem să vorbească deschis despre situația din oraș.

Potrivit lui Andrișcenko, cifra de 22.000 de morți are la bază informațiile pe care le obține de la oficiali care sunt încă în oraș. El a spus însă că, în opinia lui, cifra morților este mult mai mare.

Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a spus Andrișcenko.

Consilierul a adăugat că ucrainenii își pot recupera rudele ucise pentru a le îngropa doar dacă dau o declarație înregistrată că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. 

„Este întuneric total în interiorul orașului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și patrule rusești”, a spus el. „Peste tot e miros de moarte și miros de fum.”

Zelenski: Situația din Donbas este extrem de dificilă

ACTUALIZARE 7.40 Volodimir Zelenski: Am supraviețuit acestor trei luni datorită zecilor de mii de fapte ale tuturor celor care apără statul. Și cu prețul a zeci de mii de vieți de bărbați și femei uciși de ocupanți.

Acum situația din Donbas este extrem de dificilă. De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată în luptă acolo. Liman, Popasna, Severodonețk, Sloviansk... Ocupanții vor să distrugă totul acolo.

Rusia a făcut încă o declarație complet falsă, potrivit căreia se presupune că a „încetinit” ofensiva intenționat. Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicații pentru eșecul de a înfrânge Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susțină că ar fi plănuit să facă acest lucru.

Aproape 30.000 de soldați ruși au fost uciși. Peste 200 de avioane au fost doborâte. Au pierdut mii de tancuri rusești, vehicule blindate și alte echipamente. Aproape au epuizat rachetele.

Și vor să acopere asta cu minciuna că nu se luptă cu toate puterile? Penibil!

Cele mai recente informații privind desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

  • Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, „se înrăutăţeşte din oră în oră”, a declarat, marţi, guvernatorul regional Serhii Gaidai.
  • Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a spus marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
  • Secretarul de Stat american Antony Blinken a criticat marţi acţiunile autorităţilor ruse împotriva opoziţiei, în contextul confirmării de către instanţa de apel a condamnării disidentului Aleksei Navalnîi.
  • Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că forțele ruse nu „au termen limită” în Ucraina, sugerând astfel că invazia Rusiei s-ar putea prelungi, potrivit CNN.
  • Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a publicațiilor străine acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina.
  • O majoritate covârșitoare a ucrainenilor, peste 80%, se declară împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea invadatorilor ruși în schimbul unui acord de pace, potrivit unui sondaj publicat, marți, de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.
  • Premierul Ungariei, Viktor Orbanspune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în „câteva săptămâni”.
  • Au trecut exact trei luni de când Rusia și-a început războiul total împotriva Ucrainei. Publicația ucraineană The Kyiv Independent a realizat un set de hărți care arată cum cum s-a schimbat prima linie de contact dintre ucraineni și ruși din 24 februarie și până în prezent.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani