Nu mai puţin de 6.500 de imigranţi au fost salvaţi doar ieri din largul Libiei, în timp ce încercau să ajungă în Europa. Erau sute de oameni îngrămădiţi pe bărci pentru pescuit şi lăsaţi în Mediterana la voia sorţii. O veritabilă flotilă militară şi umanitară patrulează anul acesta în largul Libiei pentru a-i salva pe imigranţi.
Ieri, Garda de Coastă şi Marina italiană, agenţia europeană Frontex şi marina irlandeză au evacuat aproape 40 de astfel de ambarcaţiuni. Alţi 1.100 de imigranţi fuseseră salvaţi duminică tot din largul Libiei. Este vorba despre imigranţi veniţi în special din Africa de Vest, iar printre ei sunt mulţi copii şi bebeluşi. Potrivit ONU, cel puţin 3.100 de africani au murit sau dispărut în Marea Mediterana anul acesta, în încercarea de a ajunge în Europa.
În schimb, luna august a fost ușor mai calmă decât în anii precedenți. Numărul total al sosirilor în Italia, evaluat înainte de operațiunile de salvare din ultimele zile la circa 105.000 de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), rămâne sub cel din anii precedenți. Marea majoritate a imigranților sunt originari din Africa Subsahariană.
"Centrul operațional a coordonat 40 de operațiuni de salvare" în largul Libiei, iar navele Gardei de Coastă și ale Marinei italiene, ale operațiunii europene anti-traficați Sophia, ale agenției europene Frontex și ale organizațiilor umanitare "au salvat 6.500 de imigranți", a anunțat luni seară Garda de Coastă pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres
"Am fost extrem de ocupați astăzi", a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă italiene, care a refuzat totuși să vorbească despre un record.
Plecările din Libia ale imigranților se fac în continuare în valuri succesive, cu o concentrare a operațiunilor atunci când marea este calmă și când vântul dinspre sud împinge ambarcațiunile improvizate spre apele internaționale.