53% din vaccinurile anti-Covid pentru 14% din populația lumii. Diferența dintre bogați și săraci în fața coronavirusului

Data publicării:
doze de vaccin anti-covid si seringa
Vaccin anti-Covid-19. Foto: Profimedia images

Țările bogate își fac depozite cu doze de vaccinuri anti-Covid, în timp ce oamenii care trăiesc în țările sărace nu au acces la el, avertizează o coaliție a organismelor pentru apărarea drepturilor omului.

The People's Vaccine Alliance spune că aproape 70 de țări cu venituri mai mici vor putea vaccina doar una din 10 persoane. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Oxford-AstraZeneca s-a angajat să ofere 64% din dozele sale oamenilor din țările în curs de dezvoltare, potrivit BBC News.

Se fac demersuri pentru ca accesul la vaccinuri să fie echitabil în toată lumea. Mecanismul COVAX, pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri împotriva Covid-19, a reușit să asigure 700 de milioane de doze de vaccinuri care să fie distribuite în 92 de țări cu venituri mai mici, care s-au înscris în program.

Dar chiar și cu acest plan, The People's Vaccine Alliance - o rețea de organizații, între care și Amnesty International, Oxfam și Global Justice Now - spune că nu este suficient, iar companiile farmaceutice ar trebui să-și împărtășească tehnologia lor pentru a fi asigurată o producție mai mare.

Analiza acestei coaliții a constatat că țările bogate au cumpărat suficiente doze pentru a-și vaccina întreaga populație de trei ori, dacă toate vaccinurile sunt aprobate pentru utilizare. Canada, de exemplu, a comandat suficiente vaccinuri pentru a-și vaccina fiecare cetățean de cinci ori, spune The People's Vaccine Alliance.

Și chiar dacă națiunile bogate reprezintă doar 14% din populația lumii, acestea au cumpărat până la 53% din cele mai promițătoare vaccinuri de până acum.

Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să primească un vaccin salvator doar din cauza țării în care trăiește sau a sumei de bani din buzunar”, a spus Anna Marriott, managerul de politici de sănătate al Oxfam.

Dar, cu excepția cazului în care ceva se va schimba dramatic, miliarde de oameni din întreaga lume nu vor primi un vaccin sigur și eficient anti-Covid-19 în următorii ani.

The People's Vaccine Alliance solicită tuturor corporațiilor farmaceutice care lucrează la vaccinurile Covid-19 să își împărtășească în mod deschis tehnologia și rețeta de fabricație, astfel încât să poată fi produse și puse la dispoziția tuturor celor care au nevoie.

Acest lucru s-ar putea realiza prin intermediul OMS.

AstraZeneca, compania care produce vaccinul Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford, s-a angajat să-l ofere în scopuri non-profit pentru țările în curs de dezvoltare. Acest vaccin este mai ieftin decât celelalte și poate fi depozitat în frigider, facilitând astfel distribuirea pe tot globul.

Dar militanții spun că o singură companie nu poate furniza suficiente vaccinuri pentru întreaga lume.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a primit deja aprobarea în Marea Britanie și cei mai vulnerabili încep să fie vaccinați în această săptămână. Este posibil să primească aprobarea autorităților de reglementare din SUA și Europa în curând, ceea ce înseamnă că ar putea să treacă ceva timp înainte de a ajunge la națiunile mai sărace.

Alte două vaccinuri, Moderna și Oxford-AstraZeneca, așteaptă aprobarea organismelor sanitare în mai multe țări.

Vaccinul rusesc, Sputnik, ar fi avut un răspuns pozitiv la studii, în timp ce sunt în faza de studii clinice.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...