Dintre cei uciși, 10 au fost călcați în picioare în timpul unei învălmășeli, luni noapte, când un centru comercial a fost jefuit în Soweto, cea mai mare localitate din țară.
În jur de 800 de oameni au fost arestați de la începutul tensiunilor sociale care au început joia trecută și care au devenit violente în weekend.
Armata a fost desfășurată pe străzi pentru a ajuta forțele de poliție care nu mai fac față situației.
Președintele Cyril Ramaphosa a calificat evenimentele drept cele mai violente din câte a văzut în Africa de Sud din anii 1990 și până acum. Autoritățile se tem că dacă jafurile continuă, există riscul ca unele localități să rămână fără alimente și bunuri de bază.
Ministrul apărării spune că nu este încă nevoie de declararea stării de urgență în provinciile KwaZulu-Natal și Gauteng. Autoritățile locale din Kwa-Zulu Natal spun, totuși, că 26 de oameni au fost uciși în provincie până acum, iar cele din Gauteng afirmă că bilanțul a ajuns la 19, inclusiv cei 10 care au murit în Soweto.
Conform reporterilor BBC, centrele comerciale din localitatea în care a stat cândva Nelson Mandela, au fost complet jefuite – ATM-uri distruse, restaurante și magazine sparte și golite.
În KwaZulu, violențele continuă, iar insurgenții au atacat inclusiv ambulanțe în unele zone.
Oficialii au acuzat unele grupuri că profita de furia produsă de încarcerarea lui Zuma pentru a comite infracțiuni, însă alții sunt de părere că furia generată de șomaj și sărăcie alimentează haosul.
Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat pentru ultraj pentru că s-a folosit de tertipuri pentru a evita să depună mărturie într-o anchetă de corupție care îl vizează.
Fostul președinte este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani în care a fost la guvernare, între 2009-2018.