În conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas şi-au pierdut viaţa până acum 31 de jurnalişti, arată datele Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), care avertizează că este cel mai tragic bilanț de până acum, de la înființarea organizației, anunță marţi AFP, preluată de Agerpres.
CPJ, cu sediul în Statele Unite, înregistrează victimele din rândul presei în Israel, în Fâşia Gaza şi la frontiera Libanului. Organizaţia a raportat de asemenea opt răniţi şi nouă dispăruţi sau închişi.
Bilanţul este cel mai tragic de la înfiinţarea CPJ, în 1992, arată un comunicat citat de France Presse.
Comitetul a publicat luni o listă cu numele victimelor, precizând că informaţiile provin de la surse locale ale CPJ şi din presă. În alte cazuri sunt în curs anchete şi verificări pentru confirmarea dispariţiilor sau deceselor.
"CPJ subliniază munca importantă efectuată de jurnalişti şi civili în vremuri de criză şi insistă asupra faptului că aceştia nu trebuie vizaţi de părţile în conflict", a declarat coordonatorul organizaţiei pentru Orientul Mijlociu şi nordul Africii, Sherif Mansour.
CPJ evidenţiază de asemenea "riscul deosebit de ridicat" la care se expun jurnaliştii din Fâşia Gaza. Din cauza blocadei israeliene şi a interdicţiei de acces prin Egipt, la faţa locului se află doar jurnalişti palestinieni, care furnizează imagini şi informaţii pentru presa internaţională.
În afara bombardamentelor şi operaţiunilor terestre ale armatei israeliene, respectivii se confruntă şi cu condiţii grele de lucru şi de trai; aprovizionarea cu apă este limitată, iar comunicaţiile prin internet au fost întrerupte timp de trei zile, până luni seara.
Comitetul a menţionat - fără a da cifre - atacuri continue, arestări, ameninţări şi cenzură împotriva apropiaţilor jurnaliştilor de pe teren, precum şi crime cărora le-au căzut victime apropiaţi ai acestora.
Editor : M.I.