19 milioane de cărți tipărite în limba rusă au fost retrase din bibliotecile din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
carti in limba rusa retrase
În Ucraina, cărțile în limba rusă au fost retrase din biblioteci. Foto: Profimedia Images

Ucraina a retras din bibliotecile sale aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărţi care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunţat un oficial de rang înalt de la Kiev, informează Reuters. Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase, dar gestul face parte din procesul așa numitei "derusificări", accelerat după războiul declanșat de Rusia.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare şi informaţionale, a precizat că din cele 19 milioane de cărţi retrase, 11 milioane erau tipărite în limba rusă.

"Anumite cărţi tipărite în limba ucraineană în epoca sovietică au fost de asemenea anulate", a adăugat Yevheniya Kravchuk într-o declaraţie publicată pe site-ul Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei.

"Există şi recomandări pentru a anula şi a elimina cărţile ai căror autori au sprijinit agresiunea armată împotriva Ucrainei", a mai spus ea.

Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, autorităţile de la Kiev au restricţionat tot mai mult folosirea cărţilor ruseşti. Procesul aşa-numitei "de-rusificări" s-a accelerat după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an.

La jumătatea anului 2022, Ucraina a restricţionat distribuţia de cărţi ruseşti, încercând să taie şi mai mult legăturile culturale dintre cele două ţări şi să anuleze politicile despre care autorităţile de la Kiev afirmă că au suprimat identitatea ucraineană timp de secole.

"În general, raportul dintre cărţile de limbă rusă şi cele de limbă ucraineană din bibliotecile noastre este unul foarte regretabil. Aşadar, acum vorbim despre faptul că este necesar să reînnoim fondurile pentru a cumpăra cărţi în limba ucraineană cât mai rapid posibil", a adăugat Yevheniya Kravchuk.

Ea a precizat că aproximativ 44% dintre cărţile aflate în bibliotecile ucrainene sunt în limba rusă, restul fiind tipărite în ucraineană sau în limbi ale unor ţări din Uniunea Europeană.

Ucraineana este singura limbă oficială din această ţară.

Aproximativ jumătate din populaţia ţării vorbeşte majoritar sau exclusiv limba ucraineană, iar circa 30% dintre locuitori vorbesc majoritar sau exclusiv limba rusă, potrivit unui sondaj realizat în 2019 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Atât rusa, cât şi ucraineana sunt limbi slave răsăritene, însă, în timp ce majoritatea ucrainenilor vorbesc ruseşte, ruşii care nu sunt familiarizaţi cu limba ucraineană întâmpină dificultăţi în înţelegerea ei, afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Limba rusă continuă să deţină un rol important în companiile, cultura şi mass-media din Ucraina. Rusa este în continuare vorbită pe scară largă în multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, deşi utilizarea limbii ruse a fost tot mai mult restricţionată. Legile adoptate de autorităţile de la Kiev obligă companiile şi instituţiile oficiale să folosească limba ucraineană.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
expozitie timisoara istoria postei
Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului