Odată cu intrarea în vigoare noii Hotărâri de Guvern prin care poliţiştii vor trebui să verifice tipul şi calitatea măştilor de protecţie purtate de populaţie, aceştia îşi vor putea asigura un al doilea job, spun sindicaliștii din Europol. „Printre cele mai de interes meserii sunt cele de: croitor-filator, inginer textil, designer vestimentar şi specialist în microfibre”, au transmis aceștia.
„Poliţiştii vor avea un al doilea job: croitor-filator şi specialist în microfibre”, au scris, vineri seară, pe Facebook, reprezentanţii Sindicatului Europol.
Potrivit acestora, odată cu intrarea în vigoare a noii Hotărâri de Guvern prin care poliţiştii vor trebui să verifice tipul şi calitatea măştilor de protecţie purtate de populaţie, ”aceştia îşi vor putea asigura un al doilea job, în funcţie de îndemânarea fiecăruia”.
„Astfel, printre cele mai de interes meserii sunt cele de: croitor-filator, inginer textil, designer vestimentar şi specialist în microfibre. Aceştia vor putea da de asemenea sfaturi dacă tipul mască purtată se asortează cu pardesiul sau cu tocurile de la pantofi, putând acorda astfel calificative şi apreciind dacă oamenii au sau nu stil. Lăsând gluma la o parte, cam aceasta este situaţia ridicolă în care vor fi puşi colegii noştri de mâine când vor trebui să verifice tipul măştii şi calitatea materialului din care acestea sunt confecţionate”, au continuat sindicaliștii.
Aceștia i-au cerut ministrului Bode și „o lecţie demonstrativă pentru toţi poliţiştii de verificare a măştii unei persoane”.
„Reiterăm faptul că poliţiştii nu au fost instruiţi şi nici nu au cunoştinţele necesare pentru acest tip de verificări aberante”, au adăugat sindicaliștii din Europol.
Într-o altă postare, de joi seara, Sindicatul Europol recomanda polițiștilor din stradă să refuze să aplice prevederi lipsite de claritate și de logică și să-și invite șefii să le arate cum se realizează controlul măștilor de protecție.
De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24.
Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege. „Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.
Editor : I.C