Pe hârtie, românii au mai puţine restanţe la credite faţă de anul trecut. La fiecare 100 de lei împrumutaţi, 11 lei sunt restanţi. În martie 2014, erau 20 de lei restanţi. Situaţia este mai bună doar în aparenţă, spun avocaţii. Iar asta pentru că o mare parte dintre creditele neplătite care nu mai apar în bilanţurile băncilor au fost transferate către firmele de recuperare.
„În momentul în care un credit este trecut de la un IFN sau o bancă comercială către un SRL, adică un recuperator de creanţe, aceste credite sunt pierdute şi nimeni nu le mai ţine urma. Unde mai punem că au fost foarte multe credite exportate în afara ţării”, spune avocatul Adrian Cuculis.
Peste 40.000 de credite în franci elveţieni au fost deja vândute recuperatorilor de peste hotare, estimează avocaţii. Iar jumătate dintre acestea sunt împrumuturi luate pentru cumpărarea de locuinţe.
În total, credite restante de 3 miliarde de euro au fost vândute numai în 2014, potrivit unei firme internaţionale de consultanţă. Iar anul acesta, băncile vor vinde de peste două ori mai mult. Sunt vizate în principal creditele de mare valoare, garantate cu proprietăţi imobiliare.
„Din punctul de vedere al stocului de neperformante, nu mai suntem la nivelul de acum un an-doi.
Stocul scade fie prin achitare, fie prin alte operaţiuni specifice sistemului bancar prin care diminuează stocul de neperformante”, spune Florian Libocor, economist-şef al unei bănci.
Economiştii spun că o parte din vină este a băncilor, care au dat prea uşor credite.
„Au fost extrem de doritoare în momentul în care obiectivul era câştigarea de cotă de piaţă cu acordarea de credite inclusiv la entităţi cu bonitate chestionabilă, de unde avem şi aceste credite neperformante”, spune Cristian Popa, economist, fost viceguvernator BNR.
Potrivit BNR, numărul restanţierilor la bănci şi instituţiile nebancare a fost în februarie de 708.000.