Clienţii susţin că plătesc rate şi de două ori mai mari decât atunci când au semnat contractul de credit în franci elveţieni.
Nemulţumiţi, oamenii încearcă acum să forţeze băncile să modifice contractele, astfel încât să îşi poată plăti ratele. Procesele colective pe tema creditelor în franci elveţieni durează deja de câţiva ani.
„Încă suntem în procese spre exemplu cu cele pe care le-am început în octombrie 2010 în diverse faze de cai de atac. Pe noua procedura probabil că timpul se va înjumătăţi probabil că în doi ani de zile vom avea o soluţie irevocabilă în aceste procese”, a afirmat Gheorghe Piperea, avocat.
În România există aproximativ 300.000 de persoane care au credite în franci elveţieni. Spre deosebire de ţara noastră, într-o decizie fără precedent, o instanţă de judecată din Croaţia a hotărât că băncile trebuie să transforme creditele ipotecare în franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală deoarece când au încheiat contractele nu i-au informat pe clienţi că dobânzile vor creşte dacă francul se apreciază.