Vlădeni. Italienii scot bani din orezăria lui Nicolae Ceauşescu

Data publicării:
lan de orez mfax

Noi avem trei mii de hectare de orez şi două tipuri de orez: cu bob lung şi cu bob rotund. Orezul este în general o cultură grea. Are apă, trebuie stabilizată apa, ierbicid. Trebuie făcute multe lucruri şi trebuie avut grijă de ea ca de un copil”, a explicat Gioele Gaiardeli, consilier tehnic.

Anul acesta, cantitatea recoltată la hectar a fost în medie de 5.500 de tone. Firma are contracte cu toate marile lanţuri de supermarketuri din ţară. În fiecare zi, pe poarta fabricii ies 80.000 de pachete de orez.

Are o capacitate de decorticare de 150 de tone minim în 24 de ore şi funcţionează şapte zile din şapte”, a spus Mihai Nedelcu, director de producţie.

Italienii sunt singurii exportatori de orez ecologic de la noi din ţară. Produsul lor ajunge pe pieţele europene, la un preţ dublu faţă de orezul obişnuit. O tonă de orez alb se vinde cu 400 de euro pe tonă, în timp ce orezul ecologic depăşeşte 800 de euro.

România, în vremea lui Ceaușescu avea 60.000 de hectare de orezărie, iar acum nu cred că trece de 13, 14 mii de hectare”, a afirmat Carlo Negri, manager.

Grupul italian deţine în România aproape 10.000 de hectare de teren în Brăila, Ialomiţa şi Olt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri