Viticultorii italieni au nevoie de 100.000 de români pentru recoltare și sunt disperați din cauza carantinei: Plătim noi testele

Data actualizării: Data publicării:
podgorie Italia
Podgorie în nordul Italiei FOTO: Getty Images

În zona rurală a Italiei, acolo unde se află podgoriile renumite în toată lumea, situația este critică din cauza carantinei de două săptămâni instituite pentru persoanele care vin din România și Bulgaria, în perioada în care începe recoltarea.

Viticultorii spun că tot efortul de până acum și producția din acest an este în pericol, pentru că, în fiecare an, recoltarea se face cu ajutorul a aproximativ 100.000 de sezonieri români și 10.000 care vin din Bulgaria.

Citește și: Italienii se tem că afacerile lor sunt în pericol din cauza carantinei pentru români. „Se putea dispune efectuarea testului”

Ettore Prandini, președintele Coldiretti - Confederația Națională a Fermierilor - i-a trimis o scrisoare ministrului sănătății, Roberto Speranza, prin care îi solicită stabilirea de noi soluții pentru limitarea riscului reprezentat de coronavirus în ceea ce îi privește pe români, fără de care sezonul de recoltare în podgorii, care începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord, este compromis, potrivit Italia a Tavola.

Prandinii spune că fermierii sunt dispuși să suporte costurile testării pentru muncitorii care ar veni din România.

„Fără a aduce atingere nivelului actual de atenție pentru securitatea sănătății, cu care suntem de acord ca cetățeni și ca antreprenori, trebuie găsite soluții alternative pentru a evita compromiterea efortului depus în acest an agricol. Companiile noastre și-au arătat imediat disponibilitatea de a-și asuma toate costurile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru a le oferi posibilitatea de a participa la operațiunile de recoltare, în mod evident, în cazul unui rezultat negativ", spune Ettore Prandini în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.

El propune adoptarea unei ordonanțe pentru simplificarea procedurilor în cazul muncitorilor agricoli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri