"Aş vrea să continuăm ceea ce s-a făcut foarte bine în 2014, adică venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor şi impozitelor de 9 miliarde lei, în total 12 miliare de de lei am încasat în plus 2014 faţă de 2013. Dar din colectarea taxelor 9 miliarde lei (...) Din cele două taxe suplimentare, şi anume taxa pe construcţii speciale şi acciza, au fost în jur de 2,5 miliarde lei, de restul 6,5 miliarde lei colectate, în jur de 1,3 miliarde de euro, sunt din combaterea evaziunii din anii anteriori", a spus joi premierul într-o conferinţă comună cu ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.
Oficialii din Ministerul Finanţelor prezenţi la conferinţă nu au reuşit să explice cum s-a ajuns la concluzia că 6,5 miliarde lei au provenit din combaterea evaziunii fiscale, în condiţiile în care toate veniturile suplimentare indică o creştere nominală de circa 6%, cu foarte puţin peste creşterea nominală a PIB de anul trecut, care stă la baza construcţiei bugetare.
Potrivit celor mai recente estimări publicate de Comisia Naţională de Prognoză, Produsul Intern Brut a înregistrat anul trecut o creştere nominală de 5,2% în 2014. În condiţiile în care se elimină veniturile de 2,5 miliarde lei provenite din taxele introduse, creşterea totală a veniturilor în 2014 este sub 5%, chiar mai mică decât creşterea nominală a PIB, ceea ce nu susţine ipoteza majorării încasărilor din combaterea evaziunii fiscale.
Astfel, potrivit datelor prezentate de premier, veniturile bugetare fără noile taxe şi impozite au urcat sub creşterea naturală dată de avansul Produsului Iintern Brut.
Premierul a insistat că principalul obiectiv al Finanţelor trebuie să fie combaterea evaziunii fiscale atât pentru a asigura banii necesari la bugetul de stat, cât şi pentru a reduce concurenţa neloială a firmelor care nu-şi achită obligaţiile către stat.
"Din acest puncte de vedere, sarcina pe care o trasez Ministerului Finanţelor, ANAF şi Direcţiei Antifraudă este aceea de a continua să trateze evaziunea fiscală ca un pericol pentru siguranţa naţională. Şi combaterea evaziunii fiscale ca un obiectiv fundamental al Guvernului", a spus Ponta.
El a comparat combaterea evaziunii fiscale cu lupta împotriva corupţiei, tot obiectiv de siguranţă naţională, unde DNA, Parchetul şi instanţele, "îşi fac foarte bine treaba".
"ANAF, DGA, au înprimul rând toată susţinerea şi politică şi bugetară în anul 2015, au deja mecanisme de colaborare cu Parchetul, cu Serviciul Român de Informaţii, cu Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, deci tot sistemul deja, în 2014, 2013-2014 a început să se rodeze, rezultatele s-au văzut, 1 miliarde de euro în plus obţinut într-un singur an, iar anul acesta, cu siguranţă, se poate mult, mult mai mult", a punctat Ponta.
Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a completat că, după discuţiile cu şeful ANAF, Gelu Şefan Diaconu, se aşteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depăşească cu circa 8 miliarde de lei programul de încasări pentru acest an.
Totodată, Vâlcov a anunţat că, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a închis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB, sub ţinta de 2% convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în luna decembrie.