Vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor: Vor fi două note de plată, una pentru consum şi una pentru bacşiş

Data publicării:
bon fiscal afis restaurant

  

Bacşişul e, în esenţă, plăcerea de a răsplăti un serviciu de care eşti foarte mulţumit. Acum, statul vrea să ia şi el parte la această experienţă plăcută. Cum? Taxează bacşişul. A dat act normativ şi a anunţat controale în restaurante, baruri, discoteci şi magazine.

Dragoş Petrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România, a explicat mecanismul la Digi24: În momentul în care clientul doreşte să lase bacşiş, acesta va fi inclus pe o notă suplimentară, o notă care nu va conţine TVA de 9%. Deci vor fi două note: una pentru ce consumă şi una pentru bacşiş, care vor fi înmânate la masă. Acel bacşiş va ajunge în casieria unităţii, el urmând să fie distribuit cu reţinere la sursă la sfârşitul programului sau într-un alt mod: o dată pe lună, pe săptămână, cum hotărăsc angajaţii, care sunt beneficiarii acestui bacşiş, şi operatorul, în aşa fel încât să fie cât mai simplu”.

Dragoş Petrescu spune, totuşi, că sistemul devine mai complicat atunci când clientul „nu îşi manifestă de la început dorinţa de a lăsa bacşiş şi, în drum spre ieşirea din restaurant sau din unitate – că se poate întâmpla să fie şi la coafor, şi la hotel – îi dă 10 lei sau 50 de lei ospătarului”. „În acel moment, ospătarul ar trebui ca, în mod benevol, să se ducă imediat la casa de marcat, neîntârziat, ca nu cumva să fie surprins de un control al ANAF-ului, şi să fiscalizeze acest bacşiş”, completează vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România.

Întrebat de efecte vor avea reducerea TVA la 9% pentru alimente şi impozitarea cu 16% a bacşişului, acesta a răspuns: „Ele nu vor avea un efect negativ asupra pieţei. TVA-ul de 9% va ajuta transparentizarea pieţei de restaurante şi va avea un efect foarte bun. Spre deosebire de colectarea celor 16% pentru bacşiş, care are şi aspecte pozitive şi negative. 16% reprezintă un cost minim, e cea mai mică impozitare pentru venit, aşadar şi acesta este un aspect pozitiv, de care trebuie să ţinem cont”.     

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani