Zeci de oameni s-au aşezat la rând într-un cort din Piaţa Universităţii din Capitală ca să afle dacă au acţiuni şi la ce societăţi de investiţii. Răspunsul l-au primit gratuit, de la angajaţii Depozitarului Central, instituţia care ţine evidenţa acţionarilor.
Oamenii îşi pot vinde acţiunile pe bursă, prin intermediul unui broker. Interesul este însă scăzut, pentru că mulţi nu ştiu nici măcar că au acţiuni şi cât de valoroase sunt acestea.
Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: „Discutăm de câteva sute de lei de persoană, iar suma totală discutăm undeva între 400 şi 600 de milioane de euro, deci sunt sume colosale deţinute de sute de mii de români”.
Tiberiu Toma, angajat al Depozitarului Central: „Avem o acţiune în care persoanele pot afla în primul rând dacă sunt acţionari sau nu, dacă persoanele respective deţin acţiuni, mai departe decizia le aparţine ce pot face cu ele - îşi pot ridica dividendele, le pot vinde, se pot interesa dacă au o valoare sau nu”.
17 milioane de români s-au trezit acţionari după privatizările în masă din prima jumătate a anilor 90. În ultimii ani, însă, numărul s-a tot redus.
Ionuţ Manole, director adjunct al Depozitarului Central: „În baza noastră de date sunt aproximativ 7 milioane de oameni care mai sunt acţionari la cele mai mari companii din domeniul energiei sau la societăţile de investiţii financiare - aşa numitele SIF-uri”.
Cei care vor să afle dacă sunt acţionari trebuie să meargă la sediul Depozitarului Central. Iar pe baza buletinului primesc un extras de cont cu situaţia acţiunilor. Odată păstrate acţiunile, pot obţine anual bani din dividende, dacă societatea face profit şi dacă vrea să îl împartă cu acţionarii. Banii pot fi ridicaţi de la bancă sau pot intra direct în cont.