Obişnuiţi până acum cu mierea de salcâm sau de tei pe care apicultorii o vând de ani buni, românii caută sortimente diferite.
- E zmeuriş sălbatic. Foarte bună, e mult mai uşoară ca cea de salcâm, nu e nici puternic aromată, își laudă un apicultor produsul.
- Iar cea de flori de munte?
- Aţi gustat?
- Da!
- Flori de munte, sunt flori de pajişte, tot din zona munţilor Rodnei.
Dacă până acum străinii, în special germanii, erau principalii clienţi, apicultorii spun că vânzările de miere de mentă, anason, albăstrele sau cimbrişor s-au dublat în ultimul an în ţară.
Un român mănâncă doar un borcan de 500 de grame pe an, un sfert din consumul unui german. Cumpărătorii au devenit însă mult mai pretenţioşi în ultimul an. Spre exemplu, un producător care are peste 200 de stupi spune că are vânzări mai bune de când a adus la târguri miere de coriandru sau de păpădie.
„În Maramureş e o zonă cu multe păpădii, foarte multe livezi. Este o miere excelentă, cu multe săruri, foarte bogată în polen. (...) Coriandrul e bun pentru persoanele care au colesterol, pentru imunitate”, explică Alina Onea, apicultor.
Un borcan de miere de coriandru de 800 de grame costă 26 de lei. Căutate sunt şi preparatele de miere cu fructe.
„Fiind foarte multă miere pe piaţă, aceasta se caută mai bine. (...) Mierea cu nucă este bună pentru memorie şi ficat, mierea cu cătină e bună pentru detoxifiere, e bună ca energizant”, spune și Mirela Enaru, apicultor.
Suntem pe locul 4 în Europa în funcţie de producţia totală de miere, iar cea parfumată înseamnă deja câteva procente.
Apicultorii au recoltat anul acesta aproape 20.000 de tone de miere.