Consumul anual de cafea în România s-a majorat cu o rată anuală de 9% în perioada 2000-2009, pe fondul creşterii economice înregistrate în această perioadă, ceea ce a dublat cantitatea de cafea consumată anual. Începând cu anul 2009, consumul de cafea a resimţit efectele crizei şi a intrat în declin, piaţa contractându-se cu 8% între 2009 şi 2011, după care s-a menţinut la un nivel relativ constant.
România se află pe locul 26 în Europa în privinţa consumului de cafea, cu o cantitate medie de doar 2,3 kilograme pentru un locuitor, faţă de 4 kilograme, la nivelul Uniunii Europene. Preţul ridicat al cafelei raportat la puterea de cumpărare este principala explicaţie a acestei situaţii, potrivit specialiştilor.
Eliminarea accizei la cafea ar putea conduce la o scădere a preţului cafelei, încurajând astfel consumul şi dezvoltarea pieţei. La nivelul bugetului general consolidat, o astfel de măsură ar avea un impact neutru, scăderea cu 0,2% a veniturilor colectate din accize fiind compensată pe orizontală de celelalte taxe şi impozite colectate ca urmare a creşterii industriei cafelei, arată un studiu PwC, citat de Mediafax.
România este unul dintre puţinele state membre ale Uniunii Europene care mai aplică accize la cafea, alături de Danemarca, Germania, Croaţia, Belgia şi Letonia. În toate celelalte 22 de state membre UE cafeaua nu este accizată.