După scandalul cărnii de cal, jumătate dintre români au schimbat meniul. Cei mai mulţi au ales carnea de pui. E drept, şi preţul, de două ori mai mic decât cel al vitei, i-a ajutat să facă alegerea.
Carnea de pui este acum cea mai căutată. Porcul și peștele sunt pe locurile următoare, ca vânzari, în vreme ce carnea de vită întrunește abia o cincime din preferințele cumpărătorilor. Și dacă în România totuși se mai vinde, aproape nimeni din Europa nu mai vrea să cumpere din România carne de cal sau vacă.
„Vânzarile de carne de cal, câte erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne aşteptăm să se mai producă anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vită tranşată nu se mai exportă”, spune Alexandru Jurconi, membru al Asociaţiei Române a Cărnii.
Ţări precum Franţa şi Italia şi-au închis graniţele pentru producătorii români care exportă carne de cal şi au decis să folosească doar produsele interne. O măsură care i-a ajutat pe fermierii locali să îşi crească vânzările cu 10 procente.
„Arată încrederea consumatorului francez în piața lui proprie, oamenii ăia, când s-a produs un necaz, și-au susținut industria. De ce? Pentru că au încredere în ea”, a explicat Alexandru Jurconi, membru al Asociaţiei Române a Cărnii.
România a fost în ultimii ani unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în primele 11 luni din 2012 exporturi în valoare de 12,3 milioane euro, pe locul cinci în Europa în urma Belgiei, Poloniei, Franței și Olandei. În ceea ce privește carne de vită, România exportă, anual, carne de vită în valoare de 20 de milioane de euro.