UPDATE. În urma difuzării acestui reportaj, Banca Comercială Feroviara a trimis către redacţia Digi24 următoarea precizare:
"Banca Comercială Feroviara S.A. nu este de vânzare, acţionarii băncii neavând nicio intenţie în vânzarea acestei instituţii de credit"
De la 39 de bănci câte are România în prezent, s-ar putea ajunge curând la doar 33-35. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR susţine că ar fi trei-patru bănci care caută cumpărător, iar ele ar putea fi înghiţite nu neapărat de străini, ci de alte bănci din România. Două ar fi dispuse să cumpere.
Băncile mici ar fi cele care ar urma să fie preluate. Despre ele, Cinteză spune că e greu să facă faţă competiţiei cu băncile mari, precum BCR, Raiffeisen, BRD sau Banca Transilvania.
Potrivit unor surse citate de profit.ro, Garanti Bank ar fi dispusă să se extindă prin preluări. Banca turcească a fost preluată de un grup spaniol şi are putere financiară. Garanti are doar 2,2% din piaţa românească.
Două tranzacţii de vânzare sunt ca şi făcute. Carpatica şi Pireus ar urma să fie preluate de fondul de investiţii JC Flowers. Înţelegerea finală ar urma să fie gata săptămâna viitoare, iar cele două bănci ar urma să fuzioneze. Entitatea creată ar porni din start cu o cotă de piaţă de 3,4%.
Există câteva zvonuri de vânzare în jurul a două instituţii, Banca Feroviară și Banca Română de Credite și Investiții. Prima dintre ele este deţinută de Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Călători. În urmă cu un an acesta susţinea că este în negocieri de fuziune cu Banca Română de Credite și Investiții, în ideea de a face din doi jucători minusculi măcar unul mic. Însă nimic nu s-a concretizat.
Banca Română de Credite și Investiții aparţine lui Dorinel Umbrărescu, patronul UMB Spedition, mai cunoscut ca asfaltator decât ca bancher. Banca sa s-a ridicat pe scheletul fostei ATE Bank, pe care a preluat-o pentru zece milioane de euro.
Surse din piaţă spun însă că tocmai Banca Transilvania şi BRD ar fi interesate să cumpere alte bănci. Şi-ar consolida astfel poziţia deja foarte puternică în piaţă. BRD e a doua cea mai mare bancă din România, iar Banca Transilvania, a treia.
România a cunoscut o perioadă de efervescenţă a tranzacţiilor în domeniul bancar. Care însă a fost provocată de retragerea unor mari jucători, în cadrul procesului de restructurare a grupurilor mamă.
Volksbank şi-a vândut portofoliul de clienţi către Banca Transilvania în acest an. Anul trecut OTP a preluat filiala locală a Millenium pentru 39 de milioane de euro. Două grupuri uriaşe, RBS şi Citi şi-au vândut operaţiunile din România către Unicredit, respectiv Raiffeisen. Sunt tranzacţii făcute în urmă cu mai bine de doi ani, însă Citi a vândut doar protofoliul de clienţi retail, păstrând segmentul pentru mari companii.