Un sfert dintre firmele intrate în insolvenţă în 2013 au afaceri de peste un milion de euro
Data publicării:
De regulă, nici măcar reorganizarea nu le salvează. Estimările arată că din zece firme intrate în insolvenţă, nouă dintre ele ajung în faliment.
Creditele luate în anii de creştere economică au îngropat în datorii sute de mii companii, iar zeci de mii dintre ele au intrat în incapacitate de plată. Pe marginea prăpastiei s-a aflat şi producătorul de materiale de construcţii Cemacon din Zalău.
„Firma se confruntă cu o problemă gravă legată de supraîndatorare, de capacitatea de rambursare a creditului pentru că fusese luat un credit de 26 de milioane de euro pe cinci ani, la o cifră de afaceri de 6 milioane de euro pe an”, spune Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon.
Creditul a fost luat în 2007. Un an mai târziu însă, piaţa construcţiilor a fost lovită de criză. Ca să nu îngroaşe rândul companiilor falimentare, firma a apelat la eşalonarea datoriei.
A fost un caz fericit, însă nu toate companiile au fost însă la fel de norocoase. Printre ele şi mii de firme mari.
„Sunt aproximativ 4.000 - 4.300 de companii cu afaceri mai mari de 1 milion de euro care au intrat în insolvenţă sau cu un număr de cel puţin 50 de angajaţi”, explică Rudolf Vizental, specialist în insolvenţă.
Datelor de la Registrul Comerţului arată că un sfert din cele 23.500 de companii care au intrat în insolvenţă în primele zece luni din acest an sunt societăţi mari.