Primăria Oradea le dă bani operatorilor aerieni care vor să zboare în străinătate de pe aeroportul din oraș. O firmă poate primi un ajutor de cel mult 800.000 de euro, dintr-un buget total de un milion de euro. Schema de ajutor a fost aprobată de Uniunea Europeană.
Ultimele zboruri externe au fost operate în Oradea de o companie irlandeză, care a decis să le suspende din 2018. De atunci, de pe aeroportul din Oradea au fost operate doar zboruri interne și chartere. Acest lucru a afectat turismul, un motor de dezvoltare economică a orașului.
Aeroportul din Oradea a avut creșteri constante ale numărului de pasageri între 2016 și 2018. Acest lucru s-a reflectat în numărul de turiști și în încasările hotelierilor și ale prestatorilor de servicii.
Mihai Jurcă, director executiv APTOR: Accesibilitatea unui oraș este foarte importantă, lucru care s-a demonstrat în 2018, când aveam zboruri internaționale pe Aeroportul din Oradea și am avut peste 256.000 de turiști, mai mult decât populația orașului.
Claudia Baran, director general interimar, Aeroportul Internațional Oradea: Am avut 200.000 de pasageri in 2018, astăzi avem 10.000.
Banii destinați operatorilor aerieni care deschid curse externe de pe aeroportul din Oradea sunt din fondul de rezervă al orașului. În funcție de rute și de frecvența zborurilor, vor obține un punctaj. Un operator nu va putea obține mai mult de 800.000 de euro.
Claudia Baran: Este un colac de salvare pentru aeroport această infuzie de capital pe care Primăria Municipiului Oradea o va acorda posibilelor companii aeriene care vor dori să reia traficul sau vor dori să deschidă noi rute de pe aeroportul Oradea, curse internaționale.
După publicarea condițiilor de participare, firmele interesate își vor putea depune planurile de afaceri, iar semnarea contractelor trebuie să fie făcută în decurs de maximum 45 de zile. O primă tranșă din bani va fi acordată anul acesta iar diferența, în 2021.
Editor web: Monica Bonea