„Acesta este geamănul trenului Hyperion, lansat anul trecut în România, și care se bucură de foarte mare succes. Constructorii au acum un ritm accelerat de fabricare pentru că se doreşte ca la 1 iunie această garnitură să fie pusă în circulaţie”, relatează Cosmin Stuparu, reporter Digi24.
„Acesta este ultimul vagon al celui de-al doilea tren Hyperion. Este un vagon motor realizat în proporţie de aproape 100%. Săptămâna viitoare va fi livrat la montaj general, unde va fi finalizat”, explică Mugur Marinescu, inginer confecţii metalice.
Construcţia trenului va costa aproape 5 milioane de euro. Spre deosebire de Hyperion 1, care circulă acum pe traseul Craiova - Bucureşti - Braşov şi a fost finanţat aproape exclusiv din fonduri europene, acum fabrica investeşte bani din bugetul ei. Şi are planuri mari.
„Cu optimism spunem că la sfârşitul anului o să-l facem şi pe al treilea, pe care să îl băgăm în circulaţie din 2016”, declară Ion Gârniţă, director executiv.
Pentru moment, capacitatea de producţie este limitată la cel mult patru trenuri pe an, în condiţiile în care investiţia se amortizează greu.
„Un tren care funcţionează încărcat la o capacitate de 70-75% îşi poate scoate costurile fără să intre pe câştig cam în 7-8 ani”, spune Radu Zlatian, consultant Softronic.
Trenul Hyperion are patru vagoane care pot transporta 200 de pasageri cu viteza maximă de 160 de kilometri la oră.