„Mai puţin Dracula şi mai multă Dunăre”. Sub acest titlu scriu americanii de la Bloomberg despre turismul românesc. Schimbările de la noi se văd şi peste graniţă iar această vizibilitate aduce turişti. Mai bine de un milion de străini au venit în România în prima jumătate a anului însă mulţi dintre ei vin nu să facă turism, ci să facă afaceri.
Aproape 1.100.000 de turişti străini a primit România în prima jumătate a anului. Cu 12% mai mulţi decât anul trecut când veneau cu 17% mai mulţi faţă de anul precedent. Mai bine de jumătate dintre ei vin însă pentru afaceri, pentru congrese şi expoziţii dar lasă din ce în ce mai mulţi bani în urmă.
Transformarea turismului românesc se vede poate cel mai bine în Bucureşti. Atrage afaceri dar in acelasi timp devine destinaţie de city break. Totodată litoralul, Delta, Clujul şi Timişoara încep să fie tot mai cunoscute peste graniţă. Aproape 120.000 de germani și 110.000 de italieni au vizitat România în primele 6 luni. Foarte mulţi vin şi din Israel, din Franţa şi Marea Britanie.
În capitală 1,8 milioane de români şi străini au venit in vizită în primele şase luni, arată datele Institului National de Statistică solicitate de news.ro. Aproape un milion sunt străini. Faptul că aproape jumătate sunt români nu se explică printr-o dorinţă ciudată de a vizita Capitala, ci prin turismul de afaceri, tocmai pentru că aici sunt concentrate toate numele mari.
Numărul actual al turiştilor este astfel de peste patru ori mai mare decât în urmă cu 15 ani când faţa Bucureştiului era cu totul alta. Între timp centrul vechi a devenit pol turistic, nordul Capitalei a devenit hub de afaceri iar capacitatea de cazare a oraşului s-a triplat. Dacă în anul 2000, în Bucureşti nu erau nici 7.500 de locuri de cazare, acum sunt mai bine de 20.000. La nivel naţional, anul trecut s-au făcut 120 de investiţii turistice majore. Au apărut hoteluri noi şi s-au deschis hosteluri; totuşi Croaţia, cu o suprafaţă de 8 ori mai mică, are de 12 ori mai multe unităţi de cazare.
Vizitatorii Capitalei sunt în continuare prea puţini pentru a pune Bucureştiul pe harta turismului de masă. Londra şi Parisul primesc de peste zece ori mai mulţi turişti, iar Praga, de trei ori mai mulţi.
Există însă motive de optimism. Turismul românesc primeşte semnale bune din economie: PIB-ul are cea mai mare creştere din uniunea europeană, iar investitorii străini au adus două milioane de euro în primele 6 luni, cu o cincime mai mult decât investeau în aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar în ani, o Românie mai dezvoltată poate deveni o Românie mai atractivă pentru turişti.