OTP Bank se pregătește să preia Banca Românească. Negocierile ar fi avansate şi OTP este într-un puternic proces de expansiune regională, având ținta de o cotă de piață de circa 5%. coperă deja 3% iar prin adăugarea a peste 3% prin preluarea băncii româneşţti şi-ar atinge acest obiectiv.
Unul dintre vicepreşedinţii grupului mare OTP a declarat la Budapesta, citat de profit.ro, că sunt în proces avansat de achiziţie a Băncii româneşti, deţinută de National Bank of Greece. Aceasta susţine că în România sunt trei bănci scoase la vânzare iar OTP are forţa financiară să cumpere pe oricare dintre ele. Nu le-a numit, dar în piaţă se ştie că băncile greceşti mai mici sunt scoase la vânzare de către grupurile mamă, obligate de creditorii internaţionali ai Greciei să-şi restructureze activele interne astfel încât să facă rost de bani pentru a se susţine în ţara natală. Ar fi vorba de Bancpost, Banca Românească şi Piraeus.
Extinderea puternică a băncii ungureşti s-a făcut tot printr-o preluare. A cumpărat portofoliul de clineţi ai Millenium Bank într-o tranzacţie estimată la circa 40 de milioane de euro. Dată fiind dimesiunea şi poziţia în piaţă a noii ţinte, preţul va fi însă mult mai mare. OTP a avut anul trecut un profit net de aproape 5 milioane de euro în România.
National Bank of Greece a angajat încă din toamnă Credit Suisse să-i găsească un cumpărător pentru Banca Românească. Anterior, a existat chiar un scenariu în care aceasta din urmă ar fi urmat să fuzioneze cu Piraeus Bank România pentru a forma o singură entitate, mai puternică, şi care să nu mai depindă financiar de grupurile mamă. Piraeus a fost la rândul său subiectul unei achiziţii, în care ar fi trebuit să fie preluată la pachet cu Banca Carpatica de către fondul american de investiţii JC Flowers, însă afacerea a căzut cel mai probabil pentru că grecii au vrut să vândă scump. Şi în acest moment de vorbeşte despre o unirea între Piraeus şi Alpha Bank România, o altă bancă cu acţionariat grecesc însă mult mai solidă. Conform unor surse din piaţa financiară citate de zf.ro, Eurobank a angajat HSBC Londra pentru a pregăti vânzarea Bancpost.
National Bank of Greece pare a fi cea mai avansată în procesul de restructurare a activelor. A vândut subsidiara din Bulgaria pentru 610 milioane de euro. Aceasta a fost preluată de grupul belgian KBC, însă în finală a fost şi OTP. În 2016 aceasta a cumpărat subsidiara Societe Generale din Ungaria.