Unii vor închiderea școlilor, dar sunt și voci care pledează pentru închiderea metroului, în contextul epidemiei de coronavirus. În reportajul video de mai jos vedem în ce fel s-a călătorit luni dimineață la metroul bucureștean și la Gara de Nord, locuri extrem de aglomerate în fiecare zi. Cu toate că mulți se tem de coronavirus, oamenii nu au ce face și se înghesuie unii într-alții să ajungă la destinații. Iar protecția și-o face fiecare cum știe și mai ales, cum poate. Iată cum s-a călătorit luni dimineața, a doua zi după ce autoritățile au cerut companiilor de transport în comun să ia măsuri pentru a evita aglomerația.
Metrou. La prima oră, bucureștenii se înghesuie unul lângă altul pe scări, pe culoare și peroane. Cam toate companiile din nordul Bucureștiului își încep prgramul la 9 dimineața. Teama întârzierii la serviciu înfrânge însă teama de coronavirus. În stațiile care duc spre Pipera sunt atât de mulți oameni, încât abia mai încap în vagoane: „Vă rugăm să permiteți închiderea ușilor și plecarea trenului din stație!” se aude vocea din difuzare.
Cu mască și fără mască, fiecare se ferește cum știe sau ignoră voit veștile legate de gripa cea nouă.
„Uite! Am o soluție dezinfectantă. Mă curăț pe mâini de câte ori am ocazia și mă dau jos din metrou, după ce pun mâna pe bare. Dacă văd că cineva strănută sau ceva mă dau mai încolo. Prefer să mă protejez”, explică un tânăr.
„Sunt însărcinată și de-aia port mască!” - spune o tânără.
„Ne panicăm de pomană!” - este de părere o femeie.
Gara de Nord. „Stimați călători, vă recomandăm ca în această perioadă să respectați măsurile de igienă și să vă informați, doar din surse oficiale, despre măsurile necesare de protecție în vederea prevenirii infecției cu noul tip de virus COVID - 19”. Printre anunțuri despre trenuri sosite, la difuzoarele Gării de Nord curg mesaje despre COVID și igienă.
- În opinia dumneavoastră, ce e coronavirusul ăsta?
- Eu... acum e prima oară când aud și eu. N-am auzit până acum, spune o femeie mai în vârstă.
Printre călători și bagaje își fac loc îndrăgostiți cu flori și... oameni mascați de teamă.
„Eu am pus asta pentru că am înțeles că în tren poate să fie cineva... Mi-o dau jos acum, că stau de vorbă cu dumneavoastră. (...) Ați văzut cei de la NASA au început să spună că se cam adeverește ce se spune-n Biblie. Încep așa, mutații de oameni... Sunt mai multe probleme!”- spune o doamnă.
Pentru alții, problema cea gravă e alta: coronavirusul a intrat pe tărâmul fotbalului, a alungat galerii, a închis peluze și tribune, deopotrivă.
- Sunt puțin mâhnit. Ieri trebuia să merg la un meci și s-a anulat accesul spectatorilor din cauza acestui virus. Dar aceste lucruri trebuiau anunțate din timp, nu în ziua meciului, când sunt oameni care vin de departe, spune un tânăr.
- Tu ai venit special despre meci?
- De unde ai venit și la ce meci voiai să mergi?
- La meciul FCSB - Craiova. Și am venit special din Iași pentru acest meci.
Dacă fotbalul a rămas fără spectatori, metroul și Gara de Nord rămân locuri publice unde conviețuiesc, temporar, peste 1.000 oameni, oră de oră. Fără restricții.
Editare web: Luana Păvălucă