Doi deputați USR au solicitat marți ministrului Transporturilor, Felșix Stroe, să demisioneze având în vedere că acesta nu s-a prezentat la dezbaterile din comisiile de specialitate ale Parlamentului care au vizat proiectul legii bugetului pentru anul 2018, potrivit Agerpres.ro.
"Ministrul Stroe nu s-a prezentat la dezbaterile din comisie, deci înțelegem că nu își asumă acest buget și dă un semnal că și dumnealui i se pare umilitor bugetul din anul acesta al Ministerului Transporturilor. Un ministru trebuie să dea dovadă de curaj și de asumarea demnității publice cu care a fost învestit. Un gest de onoare ar fi să își dea demisia", a declarat deputatul USR Cătălin Drulă, citat în comunicat.
Deputații USR susțin că amendamentele la Legea bugetului nu s-au discutat în comisiile pentru transport. "Deși au fost depuse 188 de amendamente la bugetul Ministerului Transporturilor, comisiile reunite pentru Transport și Infrastructură au decis prin vot (11 pentru, 9 împotrivă, o abținere) să trimită amendamentele direct la Comisia de buget-finanțe, fără să le discute cu reprezentanții Ministerului Transporturilor", susțin deputații USR.
"Asistăm la un simulacru de dezbatere parlamentară. Coaliția PSD — ALDE a decis astăzi să blocheze dezbaterea pe amendamente în comisiile de specialitate. Practic, au pus pumnul în gură parlamentarilor Opoziției. Rolul comisiilor de specialitate este să discute cu reprezentanții ministerului și să dea aviz pe amendamentele propuse de parlamentari", a afirmat și deputatul USR Ionuț Moșteanu, conform sursei citate.
Potrivit USR, bugetul Ministerului Transporturilor pentru 2018 subfinanțează grav șantierele de autostrăzi în curs de derulare: București — Brașov, Lugoj — Deva, Sebeș — Turda. De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, este subfinanțată major întreținerea infrastructurii rutiere — suma alocată fiind la jumătate față de 2016, susține USR.
Uniunea Salvați România a depus mai multe amendamente pentru a obține alocări mai mari pentru proiectele majore de infrastructură (autostrada București — Brașov, autostrada Lugoj — Deva, autostrada Sebeș — Turda), dar și pentru suplimentarea cu câte 200 de milioane de lei a fondurilor alocate întreținerii infrastructurii rutiere și respectiv infrastructurii feroviare, mai precizează sursa citată.